Termokar’da direniş sürüyor

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Termokar fabrikasında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e (BMİS) üye olma ve sendikalaşma çalışmaları nedeniyle işten çıkarılan işçilerin 30 Haziran günü başlattıkları direniş bir ayı aşkın süredir sürüyor.

Termokar’da yaklaşık beş yıldır süren sendikalaşma mücadelesi, başladığı andan beri işverenin baskı ve yıldırma politikasına maruz kaldı. 2017 yılında sendikalaşma çalışmalarını öğrenen Termokar işvereni 14 işçiyi işten atmıştı. İşten atmalara rağmen fabrika içerisindeki örgütlülüğü artarak devam eden emekçiler, Nisan 2018’de yetki tespiti için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurdu. Yetki başvurusu, bakanlık tarafından Termokar’da çoğunluğun sağlandığının ilanıyla kabul edilmiş oldu. Ne var ki, sendika ve toplu sözleşme yasalarının tümüyle işveren yanlısı olması nedeniyle, yetkinin kesinleşmesine yönelik hukuki süreç hâlâ tamamlanmış değil. Bir sonraki dava 15 Eylül’de görülecek.

Termokar işvereni bütün bu uzatmalı dönemden yararlanarak öncü işçileri tasfiye etmeye ve BMİS üyelerini sendikadan uzaklaştırmaya yönelik baskılarını sürdürmekte.

Ama direnişçi işçiler işe iade ve yasal haklarını elde etme doğrultusundaki tutumlarını kararlılıkla sürdürmekteler. Bu doğrultuda, içeride çalışmakta olan arkadaşlarının ve çevre fabrika işçilerinin, ayrıca emekten yana diğer örgütlerin desteğini almaktalar.

Bu destekler uluslararası arenaya da yayıldı. Pek çok Latin Amerika ve Avrupa sendikalarından, emek örgütlerinden, hatta milletvekillerinden destek mesajları gelmekte.

Son gelen mesajlardan biri de, Termokar’ın İspanya’da iş yapmakta olduğu Trox fabrikasının sendika temsilcilerinin yolladığı dayanışma mektubu oldu. Trox temsilcileri mesajlarında, hukuksuz yere işten çıkarılan işçilerin derhal işe iade edilmelerini talep ediyor ve Termokar’lı direnişçilerin yanında olduklarını belirtiyorlar.

Yorumlar kapalıdır.