Çankaya Belediyesi işçisi: “Ek protokolü yaptırarak, olmaz dediğinizi oldurduk!”

“Geçinemiyoruz” dedik diye belediyenin her tarafından küçüklü büyüklü tehditler aldık, bu tehditler “atarız, satarız”ın üstünde söylemlerdi. Ama bilmedikleri bir konu var ki, bu tehditler bizim şeref madalyamızdır ve ne kadar haklı ve doğru yolda olduğumuzun bir göstergesidir. Biliriz ki işverenin bir adı da sürekli “kovarım” kelimesiyken; örgütlü bir yapıda seni sarıp sarmalayacak, haklarını koruyacak, işverenle işçi arasında bağ olup yüz göz etmeyerek işveren tarafından gelebilecek sıkıntılara karşı seni savunacak, güç verecek yer de sendikalardır.

Ancak düşünün ki tarihi mücadelelerle dolu, bedellerin ödendiği, “iş, ekmek, özgürlük” sloganlarının ne anlama geldiğini bilen, işçiye güven patrona korku veren bir işçi dayanışmasından, bugün her konuda ve sürekli olarak “olmaz, ek protokol yapılmaz” diyen bir sendikaya dönüşülebilir mi? Üzüntüyle söylüyorum ki, itibarsızlaşan ve literatürde sarı diye adlandırılan, sınıftan ayrılıp burjuvaziye ve kendi çıkarları uğruna uzun uzadıya bir yol, bir fırsat bahçesine dönüştü.

Bu yolda, bir yandan patron tehdit ederken, sırf kendi çıkarları adına ileride sendika başkanı, milletvekili ya da gözlerine kestirdikleri katmerli yerler için nefes bile almadan kendileri de bizi tehdit edenlere sesleniyorum: Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı bu dönemde emekçiler üzerinden dolgun maaşlarınızla, huzur haklarınız ve sınırsız faydalarınızla bizleri hor görüp, “dışarıda senden çok var, şükredin ya işveren bunu da vermezse” söylemleriyle patronlara şirinlik yapmayı bırakın. Evet, sizler de uzayda yaşamıyorsunuz ve bizler gibi pazar market alışverişi yapıyorsunuz. Aramızdaki en büyük uçurum; sizler canınızın istediğini ilk gördüğünüz yerden alarak alışveriş yaparken biz işçiler her bir market ve pazara tek tek gidip en ucuz ve uygununu arıyor, sadece karnımızı doyurmayı düşünüyoruz.

Bugün siz sendika ağaları, yüzünüzü işçiye dönmediniz, peki bizler ne yaptık? Sizin olmaz dediğinizi, taban işçi örgütlenmesini yaparak, tenceremizin kaynamadığını söyleyen işçiler olarak sizlere karşı ıslıklarla, alkışlarla DİRENDİK ve kamuoyuna seyyanen brüt olarak açıklanan ücretleri net ücret olarak değiştirterek ve ısrarla “olmaz” dediğiniz ek protokolü yaptırarak olmaz dediğinizi oldurduk. Yetmedi, 2023 yılında uygulanacak olan kademeli taban ücret zamlarını her işçinin yevmiyesinde kabul ettirdik. Yetmedi, yemekhane zamlarını yüzde 100 zam ile 460 TL’den 340 TL’ye düşürdük.

Taleplerimiz sadece bunlarla sınırlı değil! Belediyede çalışan işçilere uygulanan seyyanen zamlar taban ücretlere eklensin ve bütün işçilere aynı tarihte toplu sözleşme yapılsın; altışar ay arayla enflasyon farkları, iyileştirmeler ve yüzdelik zamlar yapılsın. Yeni imzalanacak Çanpaş A.Ş. toplu sözleşmesi 2023 yılı Ocak ayı asgari ücreti belirlendikten sonra imzalansın. Eşit işe eşit ücret uygulansın!

Diyeceklerimiz daha çok ama bu yazıda son olarak şunları ifade etmek istiyorum: Hiçbir sendika şube başkanı veya daire başkanı işçiden kaçmadan; telefon, mail, dilekçe vb. görüşme talebini geri çevirmeden; işçinin gücünü ve bulundukları makamlara biz işçilerin destekleri ile geldiklerini unutmadan; tek taraflı güç ve çıkar ilişkisi kurmadan işçilerle iletişim kurmayı bilecek. İşçiye “gelince görüşürüz, sizi ihraç edeceğiz, delikanlıysanız yüzüme konuşursunuz” tehditlerini savurma, işçilerle sokak ağzıyla konuşma cesareti bulamayacak. Bizler örgütlü olarak isteklerimizin her zaman arkasında ve takipçisi olacağız.
Unutmayın ki “SEL GİDER KUM KALIR!”

Yorumlar kapalıdır.