Fransa’da petrol işçilerine destek ve ücret artışı için grevler büyüyor

18 Ekim’de Fransa genelinde yaklaşık 140 şehir ve kasabada çeşitli sektörlerde grevler ve seferberliklerle ulusal protesto günü gerçekleşti.

Eylül sonundan beri grevde olan petrol şirketi TotalEnergies işçilerini destekleyen, işçilerin grev hakkını savunan ve ücret artışları talep eden eylem çağrısı işçi sendikaları CGT, Force Ouvrière (FO), Birleşik Sendikalar Federasyonu (FSU), Solidaires ve dört öğrenci örgütü tarafından yapıldı.

Protestonun merkezinde, asgari ücretin 2000 avroya çıkarılması (mevcut ücrette 300 avro artış) var. Özellikle gıda enflasyonunda yüzde 10 artış yaşanan enflasyon sarmalının derinleştiği ülkede ücretler yerinde sayıyor.

Sağlık, eğitim, kamu ve taşımacılık sektörünün yanı sıra petrol işçilerinin ve 19 nükleer santralden 11’inin işçilerinin de katıldığı protesto günü ülkede hayatı neredeyse felç etti. Paris’te 40 bini aşkın işçi ve gencin seferberliği, ülke genelinde gerçekleşen 140 eylemden yalnızca biriydi.

18 Ekim Salı günkü grev, bölgesel trenlerin sadece yarısının çalışmasıyla ulaşımda özel bir etkiye ulaştı. Başkente yakın demiryolu hatlarının yüzde 25’i durdu. Şehiriçi otobüsler de etkilendi ve hatların üçte biri askıya alındı. Metrolarda da grev vardı. Paris ve Londra bağlantısının yanı sıra Fransa ve İspanya arasındaki demiryolu bağlantıları da kısıtlandı. Eğitim ve sağlık sektörlerinde grevin kısmen gerçekleşmesine rağmen protesto gününü örgütleyenler, sonraki günlerde güçlü eylemlere devam edeceklerini açıkladılar.

Grev öncesinde, 16 Ekim Pazar günü Paris’te sol örgütlerin çağrısıyla “hayat pahalılığına karşı” yürüyüş gerçekleşmiş ve yürüyüşe yaklaşık 100 bin kişi katılmıştı.

Toplumsal huzursuzluk artıyor

Fransa’nın “Sıcak Ekim”i, Avrupa’nın ikinci en büyük ekonomisinde biriken büyük toplumsal huzursuzluğun; petrol ve petrokimya şirketleri büyük kârlar elde ederken enflasyonda artış nedeniyle Fransız işçilerinin yaşam standartlarındaki ani düşüşün bir sonucu. Mevcut durum, Putin’in Ukrayna’yı işgaliyle ağırlaşan ekonomik krizin ortasında büyük çokuluslu şirketlerin kâr etmeye devam ettiğini gören işçilerde büyük hoşnutsuzluğa yol açtı.

Petrol grevinin izinde

Büyük protestoların yaşandığı günün arka planında, petrol şirketi TotalEnergies rafinelerinde ücretlerde artış talebiyle eylül sonunda başlayan grev var. Çokuluslu petrol şirketi 8 milyar avro kâr elde ederken, işçileri bir araya getiren sendika yüzde 6’lık ücret artışı talep ediyor.

Ukrayna’daki Rus işgalinin de etkisiyle kapitalist ekonomik krizin derinleşmesi ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonucunda enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle çoğu petrol ve petrokimya şirketi gibi TotalEnergies de rekor kârlar elde etti.

Petrol rafinerilerindeki grev, benzin üretimini yüzde 60’ın üzerinde azalttı ve her üç benzin istasyonundan birinde yakıt kalmamasına yol açarak istasyonlarda uzun kuyruklara neden oldu. Ancak Macron’un sağcı hükümeti, çoğu Total işçisini işe dönmeye zorlayarak kesintiyi yüzde 30 oranına düşürmeyi başardı. Hükümetin bu hamlesi, grev hakkını kısıtlayan bir tedbir olarak görülerek çoğu işçi tarafından reddedildi.

Tüm bunlar, Macron hükümetinin 2023 bütçesini parlamentoda hızlandırılmış bir şekilde kabul ettirmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşiyor. Hükümet aynı zamanda, 2019’da emekçi ve halk seferberliğiyle durdurulan ve emeklilik yaşını 62’den 65’e çıkarmayı hedefleyen emeklilik reformunu yeniden gündeme getiriyor.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, başta petrol işçilerininkisi olmak üzere gerçekleşen grevleri ve ücretler için, enflasyona ve Macron hükümetinin kemer sıkma planlarına karşı savaşan Fransa işçilerinin ve gençliğinin seferberliğini destekliyoruz. Hükümetin TotalEnergies petrol işçilerinin grev hakkını kısıtlamasını reddediyoruz.

Protestoların bir genel greve dönüşmesi ve mücadelenin sıcaklığı içerisindeki işçilerin ve gençliğin, hükümeti ve kemer sıkma planlarını karşısına alan devrimci sosyalist bir alternatif inşa etme perspektifiyle örgütlenmesi doğrultusunda desteğimizi sunmaya devam ediyoruz.

Miguel Ángel Hernández, İUB-DE Venezuela seksiyonu Sosyalizm ve Özgürlük Partisi (PSL) önderi

Yorumlar kapalıdır.