İran Yazarlar Merkezi açıklaması: Kürt halkına dönük kanlı baskı ve direniş

Son günlerde özgürlük ve kurtuluş hareketinde halk direnişinin en ateşli sahnelerinden biri olan İran’ın Kürt bölgeleri, şimdi en iğrenç hükümet baskılarının alanı haline geldi. Bu şehirlerden yayınlanan görüntüler, savunmasız şehirlere yapılan savaş saldırılarını anımsatıyor. Sokaklarda insanları öldürmek, evleri işgal etmek, yaralıları kaçırmak, şehirlere giden yolları kapatmak, protestoculara karşı savaş silahları kullanmak… Hükümetin interneti kesip sansür uygulamasına rağmen bu bariyerleri aşan haberlerde açıkça görünüyor.

Mahsa Jina Amini’nin öldürülmesi, Tahran’da Kasrai Hastanesi önünde toplanan halkın protestosu, memleketi Saqqez’deki cenaze töreninde “Kadın, Yaşam, Özgürlük” (Jen, Xian, Azadi) sloganları atılması ve ardından Sanandaj’ın bir kıvılcımı ateşlemesi. Hızla tüm İran’ı saran büyük özgürlük hareketi; Kadınların öncülük ettiği, devlet baskısından bir an olsun kurtulmayan bir hareket; En ilerici sahnelerini Kürt şehirlerinin halk direnişinin yarattığı bir hareket bu.

Bugün insanların başına gelen, azınlık karşıtı ve güvensizlik yaratarak, muhalifleri tutuklayıp idam ederek, dili, dini ve ritüel inançları ezerek 43 yıl ayakta kalabilmiş bir iktidarın yıllarca süren sistematik baskı ve işkencesinin devam etmesidir. Ve bugün, empati çığlığını bastırmak için, halkların birliğini ve özgürlük arzusunu bölmek adına, demagojiden, kirli propagandadan ve asılsız “bölücülük” suçlamasından tutuklamaya kadar her türlü yola başvurmaktan geri durmuyor. Ve savunmasız insanları katlediyor. Bu iki ayda benzeri bir şekilde, özgürlük sevdalısı Belucistan halkı aynı taktiklerle bastırıldı ve kana bulandı.

Şimdi Javanrud, Mahabad, Sanandaj, Bukan, Kamiyaran, Piranshahr, Paveh, Saqez, Diwandre, Baneh, Dehgolan, Qorveh, vs.’de protestocuları ve savunmasız insanları öldürmenin ve bastırmanın en şiddetli yöntemleri uygulanıyor. Haberler ciddi bir ilaç ve sıhhi malzeme sıkıntısına işaret ediyor ve insanlara göre bazı şehirlerde fiilen askeri rejim var.

İran Yazarlar Merkezi olarak, Kürt kentleri ve İran’ın diğer kentlerindeki savunmasız halka yönelik örgütlü baskıyı kınarken, ifade ve protesto özgürlüğü hakkının tartışmasız olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. İran halkının özgürlük hareketiyle dayanışmamızı bu vesileyle tekrardan ilan ediyor ve özgürlüğe çağrıda bulunuyoruz. İran’ın ve dünyanın dört bir yanındaki özgürlük destekçilerini bu katliama sessiz kalmamaya ve protestocuların sesini tüm dünyaya duyurmaya davet ediyoruz.

Bu hareket durdurulamaz!

İran Yazarlar Merkezi

23 Kasım 2022

Yorumlar kapalıdır.