Sürat Kargo işçileri açlık dayatmasına karşı mücadeleye atılıyor

2003 yılında kurulan İstanbul merkezli Türk lojistik şirketi Sürat Kargo’da çalışan işçiler, 2023 yılı için belirlenen 42 liralık yemek ücretini kabul etmeyerek, şirket çapında örgütlü olan Öz Taşıma-İş’ten kitlesel olarak istifa etmeye ve şube şube komiteleşerek TÜMTİS’te örgütlenmeye başladılar.

2015 yılına kadar Kaynak Holding’e ait olan Sürat Kargo, 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından Kaynak Holding’e kayyum atanmasıyla TMSF’ye (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu) devredildi. Sürat Kargo son olarak Halil İbrahim Bacacı’nın sahibi olduğu Port Kargo tarafından satın alındı.

Halil İbrahim Bacacı, Kartal İmam Hatip Lisesi’nde Bilal Erdoğan’ın sınıf arkadaşıydı; Port Kargo, Sürat Kargo’nun ihale ilanından yalnızca üç hafta önce kuruldu. Bacacı geçmişte Ensar Vakfı yöneticiliği yapmıştı. Yine 2022 yılının Nisan ayında Bacacı, Cengiz Holding Yönetim Kurulu üyesi Şeref Cengiz’in de ortaklarından olduğu başka bir şirketiyle (Port Madencilik), Elazığ’da Türkiye tarihinin en büyük maden rezervi ihalesini aldı. Bacacı, İBB’nin otobüs hatlarındaki 5 bin durağın “modernize edilmesi ve içindeki reklam alanlarının intifa (yararlanma) hakkının verilmesi” amacıyla 18 Nisan 2018 tarihinde de bir ihale almıştı. 2019 yerel seçimlerinde İBB yönetiminin değişmesinin ardından, Bacacı’nın şirketi hakkında, 1066 adet akıllı durağı hiç yapmadığı gerekçesiyle 14 milyon liralık icra işlemi başlatıldı.

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı Öz Hava, Kara ve Demiryolu Taşıma İş Sendikası’nın (Öz Taşıma-İş) Sürat Kargo’yla imzaladığı son sözleşmenin başlangıç tarihi 1 Ocak 2022. Ancak Öz Taşıma-İş, mücadeleci sendikaların tercih etmediği ve açıkça karşı çıktığı bir uygulamaya giderek, sözleşmeyi üç yıllık hazırlamış olduğu için, sözleşmenin geçerliliği 31 Aralık 2024’e dek sürüyor. Bu sözleşme, Sürat Kargo işçisinin asgari ücretin yalnızca yaklaşık olarak 100 lira üstüne çıkmasına neden oluyor. Yine sözleşmeye göre Sürat Kargo işçisi 2022 yılında yakacak yardımı olarak 240 lira, çocuk yardımı olarak 25 lira, yemek parası olarak 25,50 lira, aile yardımı olarak 42 lira almış. 2023’te TÜFE oranında artırılan bu sosyal yardımlar, işçilerin cephesinden ciddiye alınır kazanımlar olarak görülmüyor. Zira TÜFE oranında artırılan yemek parası 2023 yılı için 25,50 liradan yalnızca 42 liraya çıktı. Ancak mevcut ekonomik kriz, enflasyon ve durmayan zamlar döneminde, herhangi bir işçinin 42 lirayla bir günde karnını doyurabilmesi mümkün değil.

Yemek parasına gelen komik artıştan sonra birbirleriyle iletişime geçen ve bulundukları şubelerde ve aktarma merkezlerinde komiteleşmeye başlayan Sürat Kargo işçileri DHL, UPS, Aras Kargo ve TÜMTİS’te örgütlü diğer işyerlerindeki kazanımları, ücret artışlarını ve sosyal hakları tartışmaya başlayarak, Öz Taşıma-İş’ten istifa etmeye başladılar. 3800 çalışanı bulunan Sürat Kargo’dan yüzlerce işçi, bir hafta süresince, patron yanlısı sendikadan istifa etti.

Şubelerden bir araya gelen temsilcilerin kendi aralarında aldıkları toplantının ertesinde, işçi temsilcileri Sürat Kargo İşçi Komitesi’nin kurulduğunu kamuoyuna duyurdular ve sosyal medya hesaplarından aşağıdaki açıklamayı yaptılar:

“Merhaba arkadaşlar.

Bugün şubelerden ve aktarma merkezlerinden işçi temsilcisi arkadaşlarla ve TÜMTİS’ten yetkililerle bir araya geldik. Toplantımızda il il, şube şube, merkez merkez işçi komitelerimizi kurma kararı aldık. Sosyal medya hesaplarımızdan gelişmeleri aktaracağız. Hesaplarımız bütün Sürat Kargo işçisi kardeşlerimize açıktır. Bize her türlü sorunuzu ve deneyiminizi mesaj yoluyla iletebilir, paylaşmamızı isteyebilirsiniz.

Mücadeleci ve demokratik bir sendikada, TÜMTİS’te bir araya gelme yönündeki mücadelemiz yeni başladı ve sürecek. Birliğimizi bozmayalım, dedikodulara ve patron ile Öz Taşıma-İş’in aramıza sokmaya çalıştığı insanlara inanmayalım.

Muhakkak hakkımız olanı alacağız. İyi günler, kolaylıklar.”

Sürat Kargo işçisinin talepleri açık ve net: insanca yaşamaya uygun bir ücret, aç bırakmayan bir yemek parası, 20 saat üzeri mesailerin ödenmemesine son verilmesi ve sendika seçme yönündeki demokratik hakkın kullanılmasının önüne geçilmemesi. Sürat Kargo işçileri, yine komitelerinin sosyal medya hesabından yaptıkları açıklamada her şubeden ve aktarmadan temsilci olmasını, toplu iş sözleşmesinin bu temsilci arkadaşlarla yapılmasını ve temsilcilerin çoğunluğunun onay verdiği bir sözleşmenin imzalanmasını istediklerini duyurdular.

Dolayısıyla Sürat Kargo işçilerinin atıldığı bu seferberlik, birçok başlığı kendi içinde birleştiriyor: hem ekonomik refah hem de siyasal-sendikal demokrasi mücadelesini. Bu nedenlerle Sürat Kargo emekçisinin mücadelesinin etrafında bir dayanışma duvarı örmek, seçimlerin yaklaştığı bu aylarda özellikle önemli.

Yorumlar kapalıdır.