Gazze’deki soykırıma karşı ABD’de öğrencilerin kitlesel seferberliği

Filistin’le dayanışma gösterileri dünya çapında devam ederken, Gazze’deki soykırıma karşı yeni bir büyük öğrenci protestoları dalgası ABD’nin önde gelen üniversitelerinin kampüslerine yayılıyor. Protestoların başladığı Columbia Üniversitesi’nde öğrencilerin toplu olarak gözaltına alınması ve yüz yüze derslerin kaldırılmasıyla protestolar durdurulmaya çalışıldı. Hükümet, bizzat Başkan Biden ve ABD’deki Siyonist kuruluşlar da öğrencileri saçma bir şekilde “anti-Semitik” olmakla suçlayan bir kampanya başlattı. Trump da aynı şeyi söyledi ve Biden’ı bu gösterileri engellemek için “yeterince çaba göstermemekle” suçladı. Ancak bu baskıcı önlemler ve iftiralar eylemleri durduramazken, öğrenciler arasında büyük bir öfkeye yol açtı ve protestolar akademisyenleri de kapsayacak şekilde genişledi.

Polis, New York Üniversitesi ve Yale’de kurulan kampları dağıtmaya çalışırken onlarca gözaltı gerçekleştirdi. Columbia’da ise 100 öğrenci gözaltına alındı. Filistinlilerle dayanışma amacıyla düzenlenen gösteri New York’ta şehrin sokaklarına yayıldı. Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi de protestolar nedeniyle kapılarını kapattı. Minnesota Üniversitesi’nde öğrenciler kurumun İsrail ile her türlü ilişkisini kesmesini talep ederken, Ohio Eyalet Üniversitesi’ndeki öğrenciler de üniversitelerinin İsrail ile bağlantılı şirketlere yaptığı yatırımları açıklamasını ve bunların iptal edilmesini talep ediyor.

Genel olarak tüm öğrenciler ABD hükümetinin İsrail’e verdiği askeri desteği durdurmasını talep ediyor. Bu devasa seferberlik muazzam bir halk sempatisine sahip. Amerikan nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı anketlerde ABD hükümetinin İsrail’e verdiği desteğe karşı olduklarını ifade etmişlerdi.

Bu gösteriler ABD’de daha önce gerçekleşmiş olan geniş çaplı protestoları devam ettirmekte ve genişletmektedir. Aylardır devam eden halk protestoları, gösteriler ve üniversite öğrencilerinin okullarda kamplar kurmaları gibi gelişmeler, 50 yıl önce büyük bir siyasi krizle sonuçlanan ve ABD’yi 1975’te Vietnam’dan çekilmeye zorlayan Vietnam Savaşı sırasında yaşanan eylemliliklerle oldukça benzerlikler içermekte.

“Özgürlük Filosu” ile dayanışma

Dünya halklarının Filistin’le dayanışmasının bir diğer göstergesi de 21 Nisan Pazar günü Türkiye’den Gazze’ye doğru yola çıkacağı duyurulan, yaklaşık 5.000 ton insani yardım, gıda ve ilaç yüklü üç gemi ve dünyanın dört bir yanından 800 aktivistten oluşan Özgürlük Filosu. Ancak filo lehine düzenlenen halk gösterilerine rağmen filonun Türkiye’den yola çıkmasına henüz izin verilmedi. İsrail’le suç ortaklığı yapan başlıca emperyalist devletler olan ABD ve Almanya, filonun yola çıkmasına izin vermemesi için Türkiye’ye baskı yapıyor. Bu arada Gazze nüfusunun yarısı açlık çekiyor.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, Filistin’le dayanışma için dünya çapında yürütülen bu kampanyanın bir parçasıyız ve devletlerin ve kurumların İsrail ve Siyonist şirketler ve kurumlarla olan tüm ekonomik, ticari, kültürel ve askeri anlaşmaları iptal etmesini talep eden Amerikalı öğrencilerle dayanışma içindeyiz. Filistin halkının acil insani yardım talebi kapsamında, Türkiye’deki özgürlük filosunun Gazze’ye insani yardım götürmesine izin verilmesi yönündeki halk talebini destekliyoruz! Filistin halkını destekleyen Amerikalı öğrencilere yönelik baskılara hayır! Gözaltılar serbest bırakılsın! Başta ABD’nin her gün gönderdiği devasa miktardaki silahlar olmak üzere İsrail’e tüm mali ve askeri yardımların derhal durdurulmasını talep ediyoruz. Kahrolsun soykırımcı ve apartheidcı İsrail devleti! Yaşasın Filistin halkının kahramanca mücadelesi! Nehirden denize özgür, birleşik, ırkçı olmayan ve demokratik bir Filistin için!

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

25 Nisan 2024

Yorumlar kapalıdır.