Boğaziçi’nin bitmeyen yurt krizi
Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri kayyum rektör döneminde dördüncü kez yurt krizi ile karşı karşıya kaldı. Kayyum rektör döneminde yeni yurt kapasitesi yaratılmadan bölümlerin kontenjanlarının artırılması ve yeni fakülteler açılması ile tırmanan bu kriz, geçen sene okulun iki büyük yurdunun (1. ve 2. Kuzey Yurtları) depreme dayanıksız olması sebebiyle kapatılmasının ardından adeta bir patlama yaşamıştı. ÖTK Yurtlar Komisyonu üzerinden seferber olan öğrencilerin tüm yaz süren mücadelesi sonucu yurtsuz kalan pek çok öğrenci (3 katlı ranzaların yerleştirildiği 15 kişilik odalarda kalarak veya ana kampüse onlarca kilometre uzaktaki Kilyos Kampüsü’ne adeta sürgün edilerek de olsa) bir şekilde yurtta kalabilmişti. Yeni yurtların inşasından sonra rahatlayacakları vaat edilen, kısa bir süre için dişlerini sıkmaları telkin edilen öğrencileri ise kötü bir sürpriz bekliyordu.
5 Ekim 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre Kuzey Kampüs’teki 1000 metrekarelik Teknoloji Geliştirme Bölgesi 22 bin metrekareye çıkarılacaktı. Zaten küçük bir kampüs olan Kuzey Kampüs’te böyle bir alanın var olabilmesi, ancak yıkıldıktan sonra depreme dayanıklı bir biçimde yeniden inşa etme sözü verilen 1. ve 2. Kuzey Yurtlarının arazisi üzerine teknopark yapılmasıyla olanaklıydı. Bugün ise bu araziye teknopark yapılması kesinleşmiş durumda. Yıkılan yurtların yerine yeni yurt inşasına başlanmamış olmasını bırakın, elimizde bu yurtların inşasına dair somut bir proje bile olmaması öğrencilerin ihtiyaçlarının umursanmaktan ne kadar uzak olduğunu gözler önüne seriyor.
Karşı karşıya kaldıkları bu krize ve yönetimin umursamaz tavırlarına karşı öğrenciler ÖTK üzerinden seferber oldular. Yürüttükleri sosyal medya kampanyalarında yurt krizi bağlamında yaşadıkları tüm sorunları (Kilyos Kampüsü sürgünü ve depremzede öğrencilere yurt sağlanmaması gibi “tali” olanlar da dahil) kamuoyuyla buluşturan ve üniversite yönetiminin tavrını ifşa eden öğrencilerin beş ana talebi var:
- Teknopark değil, yurt yap!
- Depreme dayanıksız olduğu bahanesiyle güçlendirme çalışmaları için kapatılan Superdorm dönem başına kadar açılsın!
- Bütçede şeffaflık sağlansın, bütçe öğrenciler için harcansın!
- Acil önlem olarak prefabrik yurt yapılsın!
- Barınma bursu sağlansın!
Prefabrik yurt, barınma bursu ve Superdorm’un açılması gibi en acil çözüm önerilerinin yanında teknoparklar gibi uzun erimli bir soruna dikkat çeken, bütçede şeffaflık sağlanması talebi ile üniversitede öğrenci denetiminin nüvelerini taşıyan bu talepler programının başarısını ise ÖTK’nın öğrencileri bu talepler ekseninde seferber edebilme kapasitesi belirleyecek.
Yorumlar kapalıdır.