İsrail ile tüm ilişkiler kesilsin! Gazze’deki soykırımı durdurun! Yaşasın kahraman Filistin direnişi!

İsrail, silahlı yerleşimcilerinin saldırılarının yan sıra Gazze’yi bombalamayı ve işgal altındaki Batı Şeria’daki mülteci yerleşimlerine gece baskınlarını artırıyor.Filistin halkını açlığa mahkûm etmek amacıyla gıda, su ve diğer temel kaynakların Gazze’ye girişini engelleyen ablukayı sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Gazze’nin merkezindeki Deyr El Balah’ta bir çocuğun daha ölümünün ardından açlıktan ölümler 40’a yükseldi.

18 Haziran itibariyle, Gazze Şeridi’nde yüzde 71’i kadın ve çocuk olmak üzere 37,347 Filistin’li öldürülmüş, 85.000’i yaralanmış ve 10,000 kadarı da enkaz altında kaybolmuştur. Bu arada işgal altındaki Batı Şeria’da yerleşimciler ve Siyonist ordu son sekiz ayda 126’sı çocuk olmak üzere 500’den fazla Filistinliyi öldürdü.

Nuseyrat katliamı, 9 Haziran’da 4 rehineyi kurtarma görevi sırasında 274 kişinin ölümüyle sonuçlanan Siyonist ordunun soykırımının dramatik bir göstergesiydi. Bu olay Netanyahu tarafından büyük bir zafer olarak sunulmuş fakat İsrail soykırımını kınayanlar tarafından nefretle karşılanmış ve reddedilmiştir.

Sekiz ay süren işgalin ardından İsrail, bu dört rehineden önce, Ekim ayında Filistin direnişi tarafından esir alınan 240 rehineden sadece ikisini serbest bırakabilmişti. Kasım ayında Hamas’la yapılan ateşkesle 240 Filistinli tutsak karşılığında 105 kişi daha serbest bırakılmıştı. Geriye 120 kadar rehine kaldı ve bunların 43 kadarının, çoğu İsrail bombardımanında olmak üzere öldürüldüğü bildirildi.

Filistinlilerin kahramanca direnişi ve dünya çapında seferberlik devam ediyor

Soykırıma rağmen Filistinlilerin kahramanca direnişi devam ediyor ve Siyonist ordu askeri olarak ilerleyemiyor. Çatışmalar Gazze’nin her yerinde devam ediyor. 15 Haziran’da İsrail, Siyonist ordunun savaş çabalarının yoğunlaştığı Refah kentinde Filistin direnişinin elinden ağır bir darbe aldı. O gün Filistinli milisler tarafından düzenlenen saldırıda sekiz İsrail askeri öldürüldü.

Siyonist ordu, daha önce Gazze’nin bu bölgesindeki direnişin yenilgiye uğratıldığı yönündeki açıklamasıyla çelişerek Şeridin kuzeyine geri dönmek zorunda kaldı. En şiddetli çatışmaların Gazze’nin Cebaliye bölgesinde yaşanması Siyonist ordunun tıkandığını gösteriyor. Direniş liderlerini öldürmeyi ya da yakalamayı, rehineleri kurtarmayı ya da Hamas ve diğer Filistinli direniş gruplarını yok etmeyi başaramadılar.

Siyonist soykırıma karşı ve Filistin halkını desteklemek amacıyla düzenlenen kitlesel yürüyüşler tüm dünyada devam ediyor. Amerika, Kanada ve Avrupa üniversitelerindeki kamplar, Filistin için ve soykırıma karşı seferberlikte önemli bir sıçrama oldu ve gençleri kitlesel olarak bir araya getirdi. Kamplar aylarca baskıya direndi ve 20 eyaletteki kamplarla birlikte 200 üniversiteye ulaşarak Filistin direnişine dünya çapında desteği artırdı. Tatil dönemi nedeniyle kampların sayısı azalmış olsa da, çatışmanın görünürde acil bir çözümü olmadığı ve Joe Biden soykırımı desteklemeye devam ettiği için işçiler ve halkla birlikte geri dönecekler.

Bu hafta Yemen’in başkenti San’a’da, New York’ta, Bogota’da, Brezilya’nın çeşitli şehirlerinde ve Kanada’da büyük gösteriler düzenlendi. Bunların yanı sıra Filistin’e destek veren başka gösteriler de oldu. Almanya’da, Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında, Türk takımının yüzlerce taraftarı toplanarak “Özgür Filistin” diye bağırdı. Bu arada, sanatçı Dua Lipa Filistin’e desteğini açıkça ifade etti.

Küresel seferberlik Biden ve emperyalizme darbe indiriyor

Emperyalizmin kalbinde gerçekleşen seferberlikler Biden hükümetine darbe vuruyor. Anketler savaş onayının yüzde 50’den yüzde 36’ya düştüğünü, savaş reddinin ise yüzde 45’ten yüzde 55’e yükseldiğini gösteriyor.

Kasım ayındaki genel seçimlere altı ay kala, Netanyahu’nun imha politikasındaki iflası Biden’ın İsrail hükümetiyle arasına mesafe koymaya zorluyor. İsrail’e koşulsuz desteğini sürdüren Biden, silah sevkiyatını durdurmak ve BM Güvenlik Konseyi’ne 14 lehte ve Rusya’nın çekimser oyuyla kabul edilen bir ateşkes önerisi sunmak zorunda kaldı. Artan izolasyona rağmen Netanyahu, ABD’nin önerdiği ateşkesi reddederek tek başına savaşmaya hazır olduğunu iddia ediyor.

Siyonizmin krizi Netanyahu’yu zayıflatıyor

Netanyahu hükümeti, İsrail’deki eylemlerin baskısı ve Gazze’deki hedeflerine ulaşamaması nedeniyle bir iç krizle karşı karşıya.

Netanyahu’nun 4 rehinenin kurtarılmasını kutladığı gün, İsrail ordusunun emekli generalleri Gantz ve Eisenkot savaş kabinesinden istifa ederek Hamas’a ateşkes ve rehine teslim anlaşması çağrısında bulundu. 16 Haziran’da İsrail parlamentosu önünde toplanan yaklaşık 150 bin kişi seçimler, Netanyahu’nun görevden ayrılması ve Hamas rehinelerinin serbest bırakılmasını talep etti.

Mevcut çatışmada bir duraklama arayan Siyonist muhalif kesimler, Biden’ın yaptığı gibi Netanyahu ile aralarına mesafe koyuyorlar. Netanyahu’ya karşı olan muhalefet Netanyahu’nun kendini yeniden konumlandırmasını ve başarısız iki devlet politikası temelinde müzakerelerde bulunmasını istiyor.  Küresel ölçekte başlayan “Not in our Name” (Bizim Adımıza Değil) kampanyası Yahudi topluluklarında çeşitli kesimlerin işgali reddettiğini ve Filistin’e destek verdiğini ortaya koyuyor.

Netanyahu tüm Filistin topraklarının siyasi ve askeri kontrolünü istiyor ve emperyalizm, kapitalist diplomasi ve Siyonist muhalefetin bazı kesimleri tarafından önerilen “iki devleti” desteklemiyor. Netanyahu, Filistin direnişiyle bir anlaşmaya varmanın kendisinin çöküşü ve siyasi ölümü anlamına geleceğini bilerek iktidara tutunmaktadır.

Küresel seferberlik sürmeli

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE), ateşkes sağlanana ve tüm Siyonist birlikler Filistin’in tarihi topraklarından derhal çekilene kadar seferberliği sürdürme ve ilerletme çağrısında bulunmaktadır. Sol partileri, Filistin’le dayanışma komitelerini ve örgütlerini, Filistin halkını desteklemek ve Siyonist soykırıma karşı çıkmak için Temmuz ayının ilk yarısında bir Küresel Eylem Günü düzenlemeye çağırıyoruz.

İUB-DE dünyanın tüm hükümetlerinden İsrail ile diplomatik, siyasi, ekonomik, askeri ve kültürel ilişkilerini kesmelerini talep etmektedir: Soykırıma daha fazla finansman yok! Açlık ve hastalıktan ölümlere son! İnsani yardımların girişi için sınırları hemen açın! Refah’ın işgaline hayır! İsrail Gazze’den ve tüm Filistin’den dışarı! Birleşik, laik, demokratik ve ırkçı olmayan bir Filistin için! Yaşasın nehirden denize özgür Filistin!

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

19 Haziran 2024

Yorumlar kapalıdır.