Arjantin: Santiago Maldonado’nun sağ bulunması için uluslararası eylem çağrısı

1 Ağustos’ta jandarmanın baskıcı birlikleri sert bir saldırı gerçekleştirdiklerinde genç zanaatkâr Santiago Maldonado Cushamen’deki Pu Lof topluluğu ile büyük toprak sahibi İtalyan grup Benetton’a karşı Chubut eyaletinde bir eylemdeydi. Maldonado bu asker-polis birlikleri tarafından tutuklandı ve kayboldu.

Mauricio Macri hükümeti ve Chubut eyaleti yöneticileri Mapuçe halkına ve onlarla dayanışma halinde olanlara karşı artan bir kriminalizasyon politikası uygulamakta. Maldonado’nun başına gelenler bu çerçevede işlenmiş suçlardan dolayıdır. Güvenlik bakanı Patricia Bullrich kaybolan kişinin ailesine araştırma için yeterli bilgi vermediklerini söyleyerek saldırmış ve baskın yapan polisleri saklamaya çalışmıştır. Dahası Bullrich görgü tanıklarından birinin ismini açıklamış ve onu tehditlere açık hale getirmiştir.

Siyasi iktidar bunun bir kayıp ve zorla alı konma vakası olduğunu kabul etmekte üç hafta geç kalmıştır ve bu hususta resmi inceleme başlatılması gecikmiştir. Hükümeti harakete geçmeye zorlayan Santiago Maldonado’nun sağ bulunması için Buenos Aires’teki kitlesel gösterinin basıncıdır.

Bundan dolayı suçluları saklayanların maskelerini düşürmek Santiago Maldonado’yu bulmak, Mapuçe halkının politik tutuklusu Facundo Jones Huala’nın serbest bırakılması ve Patagonya topraklarının tanınması için Macri hükümetine karşı kitle seferberliğini iki katına çıkarmalıyız.

1 Eylül Cuma günü, Maldonado’nun zorla kaybedilmesinden bir ay sonra, Arjantin’de Maldonado’nun sağ olarak ortaya çıkması için ulusal bir eylem düzenlendi; bizim amacımız bunu uluslararası ölçeğe taşımaktır. Dünya çapında sendikalar, halk örgütlenmeleri, öğrenci örgütleri, politik partiler bu çağrıyı yaysınlar ve Arjantin konsoloslukları ve elçilikleri önünde aynı taleple buluşsunlar. Macri hükümetini Maldonado’nun sağ bulunması için çaba göstermeye yalnızca seferberlikler zorlayabilir. Macri hükümeti olanlardan sorumludur.

Santiago Maldonado sağ olaral bulunsun!

Kaybolduğunda hayattaydı, onu hayatta istiyoruz!

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

28 Ağustos 2017

Yorumlar kapalıdır.