Tekstil – Mesai hırsızlığı

Merhaba arkadaşlar, ben tekstil sektöründe çalışan bir işçiyim. Çalıştığım işyerinde başımdan geçen bir olayı sizinle paylaşmak istiyorum. Beş aydır bu işyerinde çalışıyorum ve beş aylık süreçte maaşlarımızı hiç tam ve zamanında alamadık. Her zamanki bahaneler, ya işler ödemeye girmedi ya da para alınacak firma, ödemede bizi geriye attı. Oysa ki, hepsi bizi kandırmak için uydurdukları yalanlar! Her hafta ödeme alıp kendi borçlarını ödüyorlar, bize gelince ise para yok! Patronların umurlarında mı ki işçinin kirası, son ödeme tarihi geçmiş faturası, borcu, mutfak alışverişi… Hiçbirini önemsemiyor patronlar. Elimize koyuyor 3-5 kuruş, ay başında hepsini kapatırsınız diyorlar.

Maaş zamanı geldiğinde ben ve diğer iki kadın arkadaşımla patronun karşısına dikildik. Bugün maaşlarımızı almıyor muyuz diye sorduk. Ve ben mesai paralarımızı da sordum. Bana senin mesain yok dedi. Nasıl olmaz, kaç kere mesaiye kaldığımı biliyorum dediğimde, cumartesi gelmedin bir gününü oradan kestim dedi. Oysa ki cumartesi günü yarım gün çalışırız ve 4,5 saat yapar. Yani tam günümü değil yarım günümü kesmesi gerekiyordu. Diğer 1,5 gün ise benim tatilim zaten, oradan kesemezsin dedim, ama nafile. Patron tatil günümüze de göz dikerek, çalıştığımız günler yetmiyormuş gibi tatil günümüz üzerinden de sömürmeye devam ediyor.

Halbuki biliyorum, her işçi arkadaşımın başına gelen bu durumları kabul etmemeliydik. Sadece 3 kadın işçi değil, işyerinde çalışan tüm işçi arkadaşlarım kafa kafaya verip patronun karşısına çıksaydık o zaman bu kadar baskı ve sömürüye maruz kalmazdık.

Yorumlar kapalıdır.