İsrail’deki Filistinli tutsaklar açlık grevine başladı

RAMALLAH (Ma’an) Filistin Yönetimi Tutuklu Sorunları Bakanı İssa Karaki (Issa Qaraqe) Salı günü (27 Eylül) İsrail zindanlarındaki Filistinli tutukluların İsrail cezaevi idaresinin muamelesini protesto için açlık grevi başlattıklarını söyledi.

Karaki, tutukluların talepleri karşılanmazsa tüm hapishane kurallarına itaatsizlik göstereceklerini açıklayarak gözdağı verdiklerini söyledi ve bu hamlenin eşi benzerinin görülmemiş olacağını sözlerine ekledi.

Yaptığı açıklamada tutsakların tüm hapishane emirlerine karşı geleceklerini, üniforma giymeyi reddedeceklerini, günlük yoklamalarda ayağa kalmayacaklarını söyledi.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’ne üye tutuklular, üç yıldır tecritte tutulan FHKC lideri Ahmed Saadat’ın hücre hapsine son verilmesi talebiyle süresiz açlık grevindeler.

Karaki, bu tutsakların aynı zamanda bazıları 10 yıldır tecritte tutulan diğer 20 tutsağın hücre hapsine son verilmesini talep ettiklerini söyledi.

Ramon ve Nafha hapishanelerinde tutsaklar, İsrail Kamu Güvenliği Bakanı’nın ziyaretinin ardından açlık grevine gittiler. Bakan tutsakların temsilcilerine taleplerinin karşılanmayacağını söyledi.

Tutsaklar, İsrail makamlarının hücre hapsine ve toplu cezalandırmaya son vermesini, tutsakların ders çalışmasına izin vermesini ve aşağılayıcı denetlemelere, avukat ve yakınların ziyaretleri sırasında tutsakların el ve ayaklarının zincirlenmesi uygulamasına son vermesini talep etmişlerdi.

Karaki diğer hapishanelerdeki tutsakların çarşamba, perşembe ve cumartesileri açlık grevine gideceklerini, fakat talepleri karşılanmazsa süresiz açlık grevine başlayacaklarını söyledi.

Karaki ayrıca Şatta hapishanesindeki tutukluların, cezaevi idaresi ziyaretler sırasında el ve ayaklarının zincirleneceğini bildirdiği için yakınlarının veya avukatlarının ziyaretlerine çıkmayı reddettiklerini söyledi.

Geçen Cuma günü BM Genel Kurulu’na hitabında Başkan Mahmud Abbas dünya liderlerine İsrail ile barışın “İsrail hapishanelerindeki siyasi tutsakların ve gözaltındakilerin gecikmeksizin salıverilmesini” gerektirdiğini söyledi.

Abbas sözlerine şunu ekledi: “Binlerce tutsağın hapishanelerden salıverilmesinin, ailelerine ve çocuklarına geri dönmesinin ve özgürlüğü için kendilerini feda ettikleri anayurtlarının inşasının bir parçası olmalarının artık zamanı geldi.”

Kaynak: Maan Haber Ajansı

Link: PalestiniansdetainedinIsraelstarthungerstrike

Yorumlar kapalıdır.