İşçiler köle mi?

Tutuklanmak üzere iki jandarma arasında sürüklenen 3. Havalimanı çalışanı işçinin haykırdığı gibi, tabii ki, işçiler köle değildir! Bununla birlikte kapitalizm koşullarında işçilerin, özellikle sınıf bilinçsiz ve örgütsüzlerse, köleden farksız konuma itilmek istendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Neden? Çünkü patronlar kendileri için daima en çoğunu ve en iyisini isterken, söz konusu işçiler olduğunda en azının ve en kötüsünün işçilere yetip de artacağına inanırlar. O yüzden tasarruf daima işçiler içindir, lüks patronlar için! Aza kanaat etmek hep işçiye önerilir ama yeryüzünde aza kanaat etmiş tek bir patrona dahi rastlanmaz!

Bu öylesine arsız, izansız bir düzendir ki dünya çapında emek sömürüsüyle trilyonlar kazanmanın adı, patronlar işçiye ekmek veriyor, olur! Maalesef milyonlarca işçi de, sınıf bilinçsiz ve örgütsüz olmanın kaçınılmaz bir sonucu olarak, gerçekten böyle zanneder. Çünkü patronların sömürü düzeni eğitiminden sağlığına, belediyesinden hükümetine her şeyiyle işçilerin böyle düşünmesi üzerine kurulmuştur. Oysa işçiler olmasa dünyada tek bir yaprak kımıldamaz, her şey durur. Ama patron düzeninin devamı için işçilerin bu gerçeği asla bilmemesi, öğrenmemesi gerekir.

İşte tam da bundan dolayı, 3. Havalimanı inşaatında olduğu gibi işçiler tahtakurusundan, sağlıktan, maaşlarının tam ve düzenli ödenmemesinden, iş güvencesinden, temiz ve düzgün yemekten bahsettiğinde bütün patronlar uzaylı görmüş gibi hayretler içinde kalıverirler. Öyle ya, ayaklar baş mı olacaktır? Onlara göre sokakta, çok daha azına ve kötüsüne çalışacak milyonlar vardır. OHAL’de işçilere grevi yasak ettik diyerek övünürler ama sormazlar işçiler neden isyan ederler, neden grev yaparlar? Sormazlar neden sokaklarda milyonlarca işsiz, aç, susuz insan var? Sormazlar çünkü bu sorular bu düzenin ve devletin aslında ne olduğunun ve kimin olduğunun cevaplarını verir.

İşçilerin uyanmasından, örgütlenip birlik olmasından, “yalnızca burjuvazi için parlayacaksa güneşi de söndürürüz” demelerinden öylesine korkuyorlar ki! Korkmakta da haklılar… İşçiler köle değildir…

Yorumlar kapalıdır.