Merhaba

Özel bir bankada müşteri temsilcisi olarak çalışıyorum. İnsanların genelde çalışma ortamının rahatlığına imrendiği sektörlerden biri olması nedeniyle iş ortamımdan bahsetmek istedim.

Sabah 8.30’da masamızda olup, gün boyunca mevcut müşterilerin ihtiyaçlarını gidermek, aynı anda her gün en az 3 yeni müşteri ziyareti gerçekleştirmek ve bu kadar riskli bir işte hiç yanlış yapmayıp bankaya yeterince karlılık sağlamakla sorumluyum.

Akşam çıkışımızın ve hafta sonu çalışma saatlerimizin asla belli olmadığı ve birden fazla yöneticinin baskısına birebir maruz kaldığımız bir ortamda çalışıyoruz. Gelişen teknoloji tüm çalışanların günün her anında neler yaptığını yöneticilere detaylı bir rapor olarak dökebiliyor ve yaptığımız ya da yapmadığımız her şey için günlük, haftalık, aylık v.s. birebir toplantılarla sorgulanıyor ve açıklama yapmak zorunda bırakılıyoruz.

Gişe çalışanları dahil herkesin çok ağır hedefleri var. Üstelik ücretler alınan risk ve çalışma saatleri düşünüldüğünde oldukça düşük. Bu şartlar nedeniyle de bankacılar sosyal hayatlarından ve zamanla sağlıklarından oluyorlar. Pek çok şube eksik personel ile kapasitesinin sonuna kadar zorlanıyor. Kurum, çalışanları tam anlamıyla köle yerine koymak için elinden geleni yapıyor, üstelik kurumsal firma kimliğinin arkasında bunu kılıfına uydurmak o kadar kolay ki…

Grev yapmamız yasak, yaptığımız iş hakkında konuşmamız yasak.. Her yıl pek çok banka, çalışanlarını yeterince kar edemediği gerekçesiyle işten çıkarmakta daha da kötüsü yaptığı baskıyla kasıtlı olarak istifaya zorlamaktadır. Bankalar hem müşteri hem de çalışanları sömürmekte ve sadece kendi çıkarları için çalışmaktadır. Sempatik görünmek için de sanat, spor vs. sponsorlukları ile topluma karşı görevlerini yerine getiriyor imajını da eksik etmezler.

Bu konuda ne BDDK ne de devlet kurumları önlem alıyor, üstelik her şey apaçık ortada olduğu halde. Bankaların yıllık karlarını hepimiz biliyoruz. Bankalar kar amacı güden ticarethaneler olduğu sürece tüm topluma zarar vermeye devam edecektir. Çözüm ancak kamusallaştırılmış ve sadece ihtiyaçlara cevap veren bir bankacılık sistemi kurulmasıdır. Sosyal haklarımızı kazandığımız ve insan gibi yaşayabileceğimiz günler görebilmeyi dilerim… Hepimiz için…

Yorumlar kapalıdır.