Aliağa tersane işçisi: “Taleplerimiz karşılanana dek eylemdeyiz”

Eşi görülmemiş hayat pahalılığına ve patronların sefalet zammı dayatmalarına karşı işçi eylemleri dalga dalga yayılıyor. Bunun son örneklerinden biri de İzmir Aliağa gemi söküm işçilerinin mücadelesi oldu. İş cinayetleriyle bilinen yüksek riskli ve ağır işkolu olan sektörde patronların düşük ücret zammı açıklamasının ardından gemi söküm işçileri tüm havzada fire vermeden iş bırakarak talepleri için seferber oldular. Mücadeleyi yürüten gemi söküm işçi komitesinden bir işçi dostumuzla Aliağa’daki mücadele üzerine konuştuk.

Gazete Nisan: Eyleminiz nasıl başladı ve talepleriniz nedir?

Çok yüksek riskli ve ağır bir işkolunda yevmiye usulüyle çalışıyoruz. Bizler yevmiyenin günlük 500 TL olmasını talep ederken, patronlar yevmiyeyi 400 TL olarak açıkladılar. Arkadaşlarımızın mücadelesiyle kimi şantiyelerde yevmiye 500 TL’ye çıkarıldı. Bunun üzerine diğer patronlar, bu şantiyelerin patronlarına baskı yaparak, zammı geri çektirdiler ve yevmiyeyi buralarda 400 TL’ye düşürdüler. Bu şantiyeler şu anda kapalı durumda.

Patronların bu tutumuna karşı biz de gemi söküm şantiyelerindeki tüm işçiler olarak iş bıraktık. Talebimiz karşılanana kadar üretim yeniden başlamayacak.

Gazete Nisan: Yevmiye artışı dışında talepleriniz var mı?

Kimi şantiyelerde iş güvenliği için alınması gereken malzemeler şirket tarafından verilmiyor. İşçiler kendi parasıyla bu malzemeleri almak zorunda kalıyor. Ayrıca, bazı şantiyelerde sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Bu da önemli bir hak kaybı demek. Yine kimi şantiyelerde çıkan yemekler çok kötü. Bunların da düzeltilmesi taleplerimiz arasında. Ama bütün işçileri birlikte eyleme geçiren ortak talebimiz yevmiyelerin insani bir seviyeye çekilmesi. Bu gerçekleşmeden de kesinlikle eylemimizi sonlandırmayacağız.

Gazete Nisan: Eyleminizin ardından patronların sizinle bir görüşme talebi oldu mu?

Doğrudan bizimle bir görüşme yapmadılar henüz. Ama ildeki devlet görevlilerinin arabuluculuk girişimleri var. Talebimiz patronlar tarafından biliniyor. Bu hayat pahalılığı karşısında bu ücretlerle geçinmemiz mümkün değil. Gemi söküm ağır bir işkolu. Gemi sökümü, gemi yapımından da zordur. İş kazalarının, ölümlerinin yaşandığı daha sık yaşandığı bir sektördeyiz. Patronların dayattığı yevmiyelerle bu sektörde çalışmak mümkün değil.

Gazete Nisan: Bu haklı ve örnek mücadelenizde yanınızdayız. Mücadelenizde başarılar diliyoruz.

Yorumlar kapalıdır.