İUB-DE’nin Ukrayna’ya ikinci ziyareti başarıyla tamamlandı

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) Ukrayna solu ve sendikalarına yönelik düzenlediği destek kampanyasının ikincisi başarıyla tamamlandı. Ukrayna’da oligarşiye ve Rus yayılmacılığına karşı mücadele veren bağımsız sendikaların bizden talep ettikleri insani yardım malzemelerinin iletildiği kampanyada İUB-DE’nin İspanya devleti partisi Enternasyonalist Mücadele’den (LI) M. Esther del Alcázar ve Josep Lluís de Alcázar ve Türkiye’den yoldaşımız Sedat Durel hazır bulundu.

Trenle Lviv’e vardıktan sonra Kiev’e geçen heyet, burada ilk olarak Ukraynalı sosyalistler ve Rus işgaline karşı seferber olan anarşistlerle bir araya geldi. Oligarkların yurtdışında olduğu ülkede bağımsız bir devrimci partinin inşası olanakları ele alınırken, Ukrayna’nın yeniden inşası sürecinde işçi sınıfının bağımsız rolü üzerine değerlendirmeler yapıldı. Bu süreçte konvoyun tüm güzergâhı boyunca yanımızda olan Dayanışma Kolektifi ve partileşme aşamasındaki Sosyal Hareket grubu ile görüşüldü.

Kiev’deki temaslarının ardından büyük bir maden şehri olan Kryvyi Rih’e ulaşan heyet, burada Ukrayna’nın en zengin oligarklarına karşı mücadele veren ve üyelerinin büyük kısmı cephede olan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’nı ziyaret etti. 42 üyesi cephede ölen sendikanın yöneticileri ile Ukrayna’nın yeniden inşasında işçi sınıfının rolü, cephedeki durum ve oligarklara karşı verdikleri mücadele konuşuldu. Sendikaya termal içlikler ve kışlık kıyafetler teslim edildi. Sendikanın yöneticileri Ukrayna’daki işçi sınıfı örgütlerine uluslararası işçi örgütlerinden, devrimci örgütlerden gelen yardımların hayati önemini vurguladı.

Aynı şehirdeki bir diğer durağımız da Ukrayna Bağımsız Demiryolu İşçileri Sendikası oldu. Özelleştirmeler ve bürokratik sarı sendikalar ile mücadelenin yanı sıra şimdi de üyelerinin yüzde 10’u cephede savaşan sendikanın liderleri ile görüşme sağlandı. Maden işçilerine iletilen benzer yardımların yanı sıra mobil telefon altyapısının ve elektriğin olmadığı koşullarda demiryolu işçilerine iletişim kurabilmeleri için telsiz yardımında bulunuldu.

Konvoyun son durağı, nükleer santrali Rus işgali altında bulunan ve Rusya birliklerinin şehir merkezine 50 km yakınında olan Zaporijya şehri oldu. Şehir düzenli olarak yoğun bir füze saldırısı altındayken, kentin çok küçük bir kısmında elektriğe erişim bulunuyor. Burada da Ukrayna Bağımsız Demiryolu İşçileri Sendikası’nın isteği ile işçilere erzak yardımında bulunuldu. Gıda eksikliğinin olmadığı Ukrayna’da savaşın etkisi ile işçilerin 100 avronun altındaki maaşları ile ulaşmakta zorluk yaşadıkları erzaklar teslim edildi. Gün boyu füze saldırısının yaşandığı şehirde bir gün önce bir bebek bu nedenle yaşamını yitirmişti.

Bu zorlu koşullara rağmen bağımsız işçi örgütlerinin hayatta kalabilmesi adına bu gibi yardımlar hayati bir önem taşımayı sürdürüyor. İUB-DE olarak Ukrayna’ya düzenlediğimiz yardım konvoylarını sürdüreceğiz. Tüm bu dayanışmanın, Ukrayna’da bağımsız bir devrimci kutbun inşası için çabalayan devrimcilerin mücadelesine destek vermek ve hem Ukraynalı oligarklara hem de Rus işgaline karşı direniş halinde olan bağımsız sendikaları ve işçi liderlerini desteklemek adına önemli bir katkı sunacağına inanıyoruz.

Yaşasın sınıf dayanışması!

Yaşasın 4. Enternasyonal!

Yorumlar kapalıdır.