Dayanışma Kolektifi: “Bu seyahati olanaklı kılan herkese minnettarız”

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) Ukrayna ziyareti sonrası Dayanışma Kolektifi (Solidarity Collectives) tarafından yayımlanan kısa metnin Türkçesini okurlarımızla paylaşıyoruz.

“Size İUB-DE tarafından düzenlenen uluslararası dayanışma kampanyası sayesinde yapılabilen bir başka seyahatten söz etmek istiyoruz. Küçük Türk-Katalan-Ukraynalı grubumuz Kryvbas’ta maden ve demiryolu sendikası üyeleriyle görüşmek için bir haftalık bir gezi yaptı. Kryvyi Rih ve Zaporijya işçilerine, azalan ücretler nedeniyle hayati önem taşıyan ekipmanlar, kışlık giysiler ve insani yardım ulaştırıldı.

KZRK ve ArcelorMittal gibi Kryvyi Rih sanayi işletmelerinde işçilerin yaklaşık yüzde 10’u seferber olmuş durumda. Ukrzaliznytsia’da (Ukrayna Demiryolları) da benzer bir durum var. Sendika liderlerine göre ilk mobilize olanların yüzlercesi bağımsız sendika üyesi. Onlara temel katman kıyafetleri, kışlık üniforma, sırt çantaları, kışlık eldivenler, taşınabilir şarj aletleri, kamp tüpleri ve çadır ulaştırdık. Ayrıca ordudaki demiryolu çalışanları için dört adet Hytera bd615 dijital telsiz aldık.

Lokomotif sürücüsü ve Zaporijya’daki bağımsız sendikanın başkanı Sergei, ‘Önceleri ayda 15.000 UAH kazanıyordum, şimdi daha az iş var ve 8.000 kazanıyorum,’ diyor. ‘Eşim daha da az alıyor, 3.400 UAH.’ Natalia savaşın ilk üç ayında çocuklarıyla İtalya’daydı fakat sonra geri döndü. Şu an, eşiyle lokomotif deposunda çalışıyor ve trenlere yakıt verilmesinin kontrolüyle ilgileniyor.

Sendika, gelirlerindeki büyük düşüş sebebiyle 79 üyesi için gıda paketleri için yardım istedi. Biz de bu konuda yardım ettik.

Ukrayna’ya gelmekten korkmayan Sedat, Jose ve Esther’e ve bu seyahati olanaklı kılan herkese minnettarız. Bunların yanında bize çok yardımcı olan Arjantinli demiryolu işçilerine de teşekkür ediyoruz.”

Yorumlar kapalıdır.