15 Şubat Mitingi: “İşten çıkarmalar yasaklansın!”

15 Şubat tarihinde Kadıköy, krizin faturasını ödemek istemeyen ve krizin sonuçlarını protesto eden on binleri ağırladı. Eylemin düzenleyicisi Türk-iş, DİSK ve KESK’ti.

Bu düzeydeki bir katılım işçi sınıfının, en azından örgütlü kesiminin krizin faturasını ödemek istemediğini ve krizin sonuçlarını üstlenme niyetinde olmadığını göstermesi adına önemli idi. Ancak yine de sendikaların; eylem öncesi dönemdeki yetersiz hazırlıklarının, çağrıda bulunmak için iş yeri ve mahalle çalışmalarına girişmemelerinin, şehir dışından yapılan katılımı iyi organize etmemelerinin, esasında eylemin potansiyel gücünü oldukça düşürdüğü aşikâr.

Anlaşılıyor ki, eylemin çağrıcısı ve düzenleyicisi olan bazı emek örgütleri bürokratları, bu eylemi krize karşı mücadele etmenin bir aracı olarak değil, kitlenin gazını almak için düzenlenen bir etkinlik olarak görüyorlar. Ancak alanı dolduran kalabalık, tüm tatsızlıklara rağmen, sınıf mücadelesini terk etmediğini ve krizin faturasını patronlara ödetmek istediğini, Kadıköy’e son dönemlerinin en kalabalık mitingini yaşatarak göstermiştir.

Bizler de İşçi Cephesi gazetesi olarak, 15 Şubat mitingine, üzerinde “İşten Çıkarmalar Yasaklansın!” yazan bir pankart ile katıldık. Miting sürecine, “Krizin Faturası Patronlara!”, “Krize Karşı İşçi Seçeneği”, “İş, Ekmek, Özgürlük!”, “İşsizlik Fonumdan Elerini Çek!” gibi sloganları öne çıkararak dahil olduk. Kortejimiz içerisinde coşkulu geçen miting, mitingin kendi içerisindeki tüm eksikliklerine rağmen, krize karşı Ortak Mücadele Seçeneği’nin (yani işçi seçeneğinin) gerçekçi, olası ve zorunlu bir şey olduğunu bizlere yeniden gösterdi.

Bürokratların ellerine bırakılmış bu mitingde, mitingin içeriğinden, anlamından ve geleceğe dair yapılan işçi emekçi planından çok Türk Metal-iş ile Birleşik Metal-iş arasında çıkan kavga konuşuldu. Ancak bu kavganın mitingin önüne geçmesinin tek sebebi, beklenmedik(?) olması vs. değil, kitlelerin krize karşı somut talepleri etrafında şekillenen bir seferberliğin olmamsı ve dolayısıyla bu iradenin mitingde ortaya koyulamamasıdır.

Taleplerimizin hayata geçebilmesi ve de eylemlerimizin bürokratlar tarafından hiç edilmemesi için, hepimiz krize karşı Ortak Mücadele Seçeneği’ni yaratma çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Bu yol ile krizin faturasını patronlara ödetmeye kararlıyız!

Yazan: Sedat D. (22 Şubat 2009)

Yorumlar kapalıdır.