Kitap: Yeni Başlayanlar İçin Lenin

Agora Yayınları, Yeni Başlayanlar İçin Troçki‘nin ardından şimdi de Yeni Başlayanlar İçin Lenin kitabını yayımladı. Icon Books’un kaleminden çıkan bu kitabın görselleri, karikatür ve çizgi roman dalında uluslararası düzeyinde tanınmış bir sanatçı olan Oscar Zarate tarafından çizilmiş.

Kitabın tanıtım bülteninde şu ifadelere yer verilmekte: “Rus Devrimi’ni anlamak için en anahtar figür tabii ki Lenin’dir. Lenin’in rüyası, dünyanın ilk sosyalist devletinin kurulup yaratılmasıydı. Ne yazık ki bu rüyanın ömrü çok uzun sürmedi, Stalin’in 1929’da mutlak iktidarı ele geçirişiyle birlikte kâbusa dönmekten kurtulamadı. (…) Lenin, Marksist teoriyi muazzam derecede geniş ve kalabalık, karmaşık ve geri bir ülke olan Rusya’nın pratik gerçekliklerine uyarlamasını bilmiş, avangard bir devrimciydi. Peki, Stalin’in rejimine giden yolu döşemenin sorumluluğunu da esas olarak ona yüklemek mi gerekir? Okurlar bunun değerlendirmesini kendileri yapacaklar. Bu kitapta Lenin’in devrimci hayatı, bir taşra şehrinde başlayıp Rus Devrimi’nin mimarı olmaya giden müthiş serüveni adım adım izlenerek anlatılmakta ve dâhice bir yetenekle yeraltı örgütlenmesinde ne kadar başarılı olduğu üzerinde özellikle durulmakta; dolayısıyla, Lenin’in kitleler içinde bir devrimci önder olmanın en etkili halkası olarak benimsediği devrimci faaliyet stratejileriyle beraber resmedilmektedir.”

Dürüst olmak gerekirse, Agora’nın yeni çizgilerle Lenin kitabı, Yeni Başlayanlar İçin Troçki kadar yetkin, araçsal ve mizahi değil. Yine de bu kitap, yine Agora’dan çıkan ve 10. kitabına ulaşan tüm bir Lenin Külliyatı’na başlamadan önce, hoş bir tebessümle incelenebilir.

Kitap: Yeni Başlayanlar İçin Lenin // Yazan: Richard Appignanesi // Çizen: Oscar Zarate // Çeviren: Osman Akınhay // Ağustos 2010, 176 Sayfa // Ederi: 15 TL

Yorumlar kapalıdır.