“İşgal sürerken barış olanaklı değil!”

İsrail güçlerinin Gazze’de topyekûn saldırıya geçmesinin ardından, 5 Ocak günü İspanyol Troçkist örgüt Lucha Internacionalista (Enternasyonalist Mücadele), Gazze Bağımsız İşçi Komiteleri Sendikası başkanı Fayez Elemare ile temas kurdu. Okurlarımıza gerçekleştirilen bu söyleşiyi aktarıyoruz.

Şu an durum nedir Gazze’de?

Oldukça kötü. İşgal güçlerine ait tanklar kent merkezine ve evlere yaklaşıyor. Bu insanlık dışı bir saldırı, zira çocuklar, kadınlar ve gençler ayırım gözetmeksizin katledilmekte. Tanklar toplarını evlere çeviriyor ve insanlar ne yapacaklarını bilmez bir halde kaçışıyor, okullara ya da uluslararası yardım kuruluşlarının binalarına sığınmaya çalışıyorlar.

Savunma nasıl örgütleniyor Gazze’de?

Direniş hakkında bir şey bilinmiyor. Şu an Filistin halkının ve dünyanın diğer bölgelerindeki halkların gerçekleştirdiği işgal karşıtı kitlesel seferberlikler dışında elimizde pek bir şey yok. Gazze’de şu ara hava bombardımanlarının yarattığı terör altında dışarı adım atmak bile imkânsız. Temel beklentimiz dünya halklarının bizi savunması.

İsrail’in Gazze planı size göre nedir?

İsrail temizlenmiş bir toprak olmasını istiyor Gazze’nin. Bizleri öldürmek ve topraklarımızdan atmak temel hedefleri.

İsrail ile bir barış olanaklı mı?

İsrail varlık nedeni işgalcilik olan bir devlet ve daima Filistinlilere saldıracak. Gazze’de şu ana dek 600 ‘den fazla ölü var – ( Ocak tarihindeki bu rakamlar şu an itibarıyla iki katına ulaşmış durumda) bunların yarısından fazlası çocuk. Bizi yok etmek istiyorlar. İşgal sürerken barış olanaksız.

AB’nin tutumu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Katil ve kurban arasında bir eşitlik kurulamaz. İşgale karşı eldeki sınırlı imkânlarla da olsa sonuna dek mücadele etmek biz Filistinlilerin hakkı. Bu İsrail’in en gelişmiş silah teknikleriyle bize karşı geliştirdiği saldırıları meşrulaştıramaz. Biz değil, İsrail bizim güvenliğimizi tehdit etmekte. Onlar bizi katletmek isterken kollarımızı kavuşturup bekleyecek değiliz. Sonuç olarak AB’de topraklarımız üzerindeki acımasız ve kanlı işgale destek vermekte.

Ya Mısır’ın politikası?

Mısır bir seyirciden farksız ama öte yandan başımıza gelenlerin sorumlularından da bir tanesi. Mısır devleti sınırları kapalı tutuyor, Filistin halkı için hiçbir maddi destekte bulunmuyor ve bizi savunmuyor.

Obama’nın işbaşına geçmesiyle birlikte ABD’nin Ortadoğu politikasında bir yumuşama bekliyor musunuz?

Demokrat ya da Cumhuriyetçi fark etmez, hepsi de aynı dünya emperyalist projesinin sahipçileri. Tüm dünyaya hükmetmek ve zenginliği sömürmek istiyorlar bu projede İsrail devleti çok belirleyici bir parça. Bu politikayı değiştirebilmek için bu oyuna karşı çıkacak ülkelerin açığa çıkması lazım.

EL Fetih önderliğinin ve Mahmut Abbas’ın Filistin ulusal yönetimi karşısındaki politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mahmut Abbas, Filistin halkının asgari ihtiyaçlarına dahi yanıt vermeyen öte yandan son derece berrak bir politika izliyor. El Fetih hükümet aracılığıyla sadece ABD ve İsrail devletinin isteklerini yerine getiriyor. ABD ve İsrail ise bu hükümet sayesinde arzuladıkları politikaları hayata geçirebiliyorlar. Mahmut Abbas ABD’nin hattına saygılı ve bu hattı izliyor. ABD’nin dünya çapında bir ulusal kurtuluş hareketini desteklediği vaki değil, bence görülmesi gereken gerçeklik bu. Ne yazık ki Mahmut Abbas yönetimi Filistin halkı için bir talihsizlik.

Ya Hamas?

Hamas’ın direnişi sürdürmesi Filistin halkı için önemli bir noktaydı. Ama Gazze’nin yönetiminde çok ciddi sorunlarla malul oldular. Bir tür diktatörlük kurdular. Şu an Gazze’de ne politik, ne sendikal ne de bireysel özgürlükler söz konusu. Hamas kitlelerin ihtiyaçlarına yanıt geliştirmek yerine sadece kitlelere kendi iktidarını dayattı. Gazze ve Batı Şeria’nın bölünmesine katıldı. Evet, Hamas Refah’taki duvarı yıktı ama bizim sorunumuz Mısır’la değil, Siyonist işgalle.

Bu şartlar altında Bağımsız İşçi Komiteleri’nin politikası nedir?

Bu katliamın ve Gazze’ye dönük uluslararası ambargo’nun son bulması şimdi daha da zor ama hedefimiz sesimizi duyurmak.

Filistin halkıyla ve özel olarak Filistin işçi sınıfıyla uluslararası dayanışma nasıl sürdürülmeli?

Tüm dünyada büyük kitle seferberliklerinin gerçekleştirilmesi son derece önemli. Bu seferberlikler Gazze’deki katliamın durdurulması ve bu doğrultuda Arap ve Avrupa hükümetlerinin üzerinde baskı oluşturabilmek açısından belirleyici olacaktır.

Yorumlar kapalıdır.