Kentsel dönüşüm rant alanı

İstanbul’a göç etmiş ailelerimiz, Haliç kıyılarındaki fabrikalarda çalışmaya başlamışlar ve zamanla evler yapılmış, o zaman da ellerindeki imkânlarla, gecekondu tabir edilen evleri yapmışlar. Belediye’de elektrik, su, yol hizmetini vermiş ve git gide binalar yapılmış ve şimdiki nüfusu 30 bin’in üzerinde.

30-40 yıllık geçmişi olan mahallemiz kentsel dönüşüm kapsamına alındığından beri, sürekli tehdit altında, halk huzursuz, sorunun ne zaman ve nasıl çözüleceğini bilinmiyor, on yıllardır evinin vergisini ödeyen insanlara işgalci deniyor.

İlçe belediyesi 2005 yılında imar planı yaptı 2006 yılında ifraz ve parselasyon çalışması yapıldı 2007 yılında ise belediye başkanı AKP’li Ahmet Genç, ‘İmar çalışmaları tamam. Tapularınızı vereceğim’ diyordu. 2007 sonlarında 30-40 kişi tapu almak için belediyeye başvurdu. Bundan sonra Aralık 2007’de tapu verme işleminin durdurulduğu söylendi. 2008 Ocak’ta belediyenin kendi gazetesi Eyüp Haber’de AKP’li Belediye Başkanı Ahmet Genç’, tapunuzu almakta gecikmeyin diyerek adeta halkla dalga geçiyordu, çünkü daha sonra konunun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiği söylendi ve sessizliğe gömüldü.

İstanbul’da 19 mahalle kentsel dönüşüm tehdidi altında; zaman zaman haberler de değişik mahallelerde yıkımlarla ilgili görüntüler izliyoruz. Yıkım ekipleri, dozerleri, polislerce korunarak mahalleye girmeye çalışıyorlar, halk da evlerini yıktırmamak için direniyor, çatışmalar çıkıyor gençleri dövüp, kadınları saçlarından yerlerde süründürüyorlar, devletin güvenlik güçleri düşmanla çatışıyor gibi saldırıyor, sonunda birkaç ev yıkılıp mahalle terk ediliyor, evleri yıkılan yurttaşlar çaresizliğe terk ediliyor.

Seçim döneminde olduğumuz şu günlerde, halk tapu sorununun çözülmesi için belediye başkan adaylarına taleplerde bulunuyorlar, adaylar da çözeceklerine dair sözler veriyorlar, 30-40 yıldır aynı hikâyeyi dinleyen halk pek inanmıyor.

Mahallede yaşayan halk olarak bir araya gelerek komisyonlar oluşturup birleşik mücadele hattı ile konunun muhataplarına sesimizi duyurmak ve tapu sorununu belediyeye ve yandaşlarına bırakılmayacak kadar ciddi olduğunun bilicine varmalıyız. Kentsel dönüşüm rant sağlama aracı olamaz ve her yurttaşın konut edinme hakkı vardır.

İC OKURU

Yorumlar kapalıdır.