1 milyar aç ya da gıda tekelleri nasıl daha zengin olabilir?

Son bir yıl içerisinde tüm dünyada açlık sınırının altında yaşayan insanların sayısı 300 milyon daha arttı ve 1 milyarı buldu! “Açlık sınırının altında olmak”, “açlıktan ölmek üzere olmak” demenin daha az rahatsız eden ifadesi. Bu durumda şöyle diyelim: Şu anda bizim dünyamızda 1 milyar insan, kelimenin gerçek anlamı ile açlıktan ölüyor! Peki, korunma çaresi ne?

Gıda tekelleri ’90’lı yıllardan beri açlık sorununa dair dünya çapında bir çıkış yolu gösteriyor:Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. Gıda tekelleri, GDO adı verilen bu genetik müdahale yöntemleri ile gen yapıları değiştirilen bitki tohumlarının çok daha ucuz olduğunu ve besin değerinin daha yüksek olduğunu söylediler.

Böylece günümüze kadar GDO’nun dünya pazarındaki payı hızla arttı. Bunun ilk bilançosu Monsanto, DuPont ve Syngenta Dow gibi şirketlerin biyoteknoloji devleri haline gelmesi oldu.

Ardından da, GDO’nun daha besleyici olmadığını ifade eden bilimsel çalışmalar ortaya çıktı. GDO’nun çeşitli hastalıkların tetikleyicisi olduğu savı ise çürütülemedi. Bu tohumların ekildiği toprakların verimliliği düştü ve ürün çeşitliliği yok oldu. Bitkilerde yapılan bazı genetik değişikliklerin insan vücuduna da aktarılabildiği açığa çıktı (en çarpıcı örnek şu: Kendi böcek ilacını sentezleyebilen mısırdaki genetik değişiklik, insan bağırsağındaki bazı bakterilere de geçince, bağırsak bakterileri insan vücudunda böcek ilacı sentezlemeye başladılar).

Bahsettiğimiz tekeller ise üretilen tohumların patentini alarak, pek çok tohumun dünyada kendilerinin izni olmadan ekilmesini yasakladılar. “Terminatör tohum” olarak adlandırılan bu tohumlar ise, ekildikten sonra yeniden tohum vermediği için mali açıdan da bir felaket yaratmaya devam ediyor.

Ve bugün GDO benzeri projeler halen açlık sorununa burjuvaların getirdiği tek çözüm konumunda. Bunun bir anlamı var: Açlıktan ölmek tehlikesi her birimizin kapısını çalıyor. Nasıl mı?

GDO’nun Türkiye’de ekimi, ithali ve tüketiminin tamamen yasallaşmasını sağlayacak yasa tasarısı Başbakanlığa sunuldu. Bu tasarıya meclis içerisinden henüz bir itiraz gelmedi.

Sorunumuzu bir bütün olarak görelim: Yaşadığımız topraklarda gıda ürünlerinin zamlanması, GDO’nun yasallaşması ve artan işsizlik!

Sonuç: Bugün açlıktan ölme tehlikesi, yalnızca kara derili kardeşlerimizin sorunu olmaktan çıktı. Hepimizin sorunu haline geldi.

1 milyar ölünün ardından bir milyar birinci kişi olmaya aday olan kişi sensin! 1 milyar birinci kişi olmaya bir aday da benim… Bu durumda; biz çocuklarımıza bölüp bölüp paylaşırken hiç bitiremeyeceği bir somun ekmek, bir kımızı elma, güzel pişirilmiş bir balık, bir bardak su ve onurlu bir gelecek bırakmaya çalışıyoruz. Ya sen?

Yazan: Sedat D. (29 Haziran 2009)

Yorumlar kapalıdır.