Emekliler sessiz kalmıyor!

Hükümet emeklilerin zam oranını açıkladı. Bağ-Kur’lulara 5 TL, SSK emeklilerine ise 10 TL’lik komik bir zam yaptı… Bozdur bozdur harca… Hükümet emeklilere yaptığı zammı, otobüs zammı ve diğer zamlarla fazlasıyla geri aldı bile… Emeklilere yapılan zam gerçekten çok düşük!

AKP iktidara geldiğinde SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı gibi üç kurumu birleştireceğini söyledi ve birleştirdi, bir nevi eşitliği sağladığını ilan etti. Oysa Bağ-Kur’luların zam oranı farklı oldu. Kamu çalışanlarına da zam farkı verildi. Bu nasıl eşitlik? Biz zaten yönetenler eşitlik dediğinde zenginliği değil, yoksulluğu eşitlediklerini biliyoruz

Hükümetler eskiden kaşıkla verip kepçeyle alıyorlardı. AKP hükümeti kaşıkla verdiğini kazanla geri alıyor.

Gazetelerde şirketlerin kâr ve zararları, daha çok da zararları açıklandı. Hem de öyle yaygara kopardı ki burjuva basın. Bazı patronlar kârdan zarar etmişler, yazık. Hükümet hemen imdatlarına yetişti.

Emekçiler kârlarından zarar etmediler. Bütün elde avuçta ne varsa, işini gücünü hepsini kaybettiler. Emekçilerin her ay veresiye defterleri kabarıyor. Kemal Sunal’ın 20-30 yıl önceki filmlerindeki gibi, bugünde borçlu emekçiler bakkal ve manava görünmemek için yollarını değiştiriyorlar. Hatta bu dönem daha kötü oldu, bakkal da belli süreden sonra veresiye vermiyor. Çünkü kendi de batıyor. Yoksullar kredi kartlarına yöneliyor. Hergün kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin intiharına gazetelerden tanık oluyoruz.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen “yaşı yetmiş, işi bitmiş” denilen DİSK’e bağlı Emekli-Sen’li emekliler hükümetin bu komik zammını protesto etmek için çeşitli eylemlilikler yaptılar. 500’e yakın emekli Mısır Çarşısı’nda buluşarak yapılan zammı sembolik olarak iade etmek için Sirkeci Postanesi’ne kadar yürüdüler.

İkinci eylemde Sütlüce AKP il binası önünde yapıldı. 200 emekli kefenle yürüyerek açıklama yapmak istedi. Ama polis emeklilerin AKP binasına 15 m uzaklıkta eylem yapmasına izin verdi.

Örgütsüz emeklilerin de bu zam oranına tepkisi vardı. Onlar da kahvede, pazarda, her yerde dertlerini birbirlerine anlatarak matematikteki bölme işlemi gibi sıkıntılarını bölüp hafifletmeye çalışıyorlar. Emekliler bu yolla sıkıntılarını çözemezler. Haklar mücadeleyle alınır…

Yazan: Nergis Çayır (25 Temmuz 2009)

Yorumlar kapalıdır.