TEKSTİL – Krizi fırsata dönüştürmek!

Krizi fırsata dönüştüreceğiz! Evet! Başbakan aynen böyle demişti. Dediği de oldu, birileri krizi fırsata dönüştürdü; ama o birileri bizler değiliz…

Tekstil sektöründe çalışan yani eskiden çalışan, iş bulamadığı için bir süredir işsiz olan bir işçiyim. Fırsat meselesine ilanla iş ararken yakından muhatap olmak durumunda kaldım. İş başvurusu yaptığım yerlerde gördüm ki patronlar krizi pek güzel fırsata dönüştürmüşler. Daha önceleri çalıştığım yerlerde aldığım ücret haftalık 350 lira civarındaydı. Sigortasızdım… Sigortalı çalışmak tekstil sektöründe küçük atölyelerde pek mümkün değil; ancak büyük işyerlerinde bu mümkün olabiliyor. En son görüştüğüm işyerinden teklif edilen ücret gerçekten tam da çüş denecek cinsten!

Bu iş ilanı için konuşmaya gittiğimde patron denilen zatın bana teklif ettiği ücret 200 lira idi. Üstelik öğle yemeğini de kendi cebimden yiyeceğim, çünkü yemek yok. Bu ücret az dediğimde de, “valla çalışanlar var, hem bak işsizsin, boş gezsen daha mı iyi? “diyerek bir de nasihat aldım.

İşçilerin çaresizliğini fırsat bilen patronlar başka uygulamalar da yapıyor. Mesela maaşınızı ödeyemiyorum diyerek iş saatlerini uzatmak, maaşlı işyerlerinde cumartesi de çalıştırıp mesai ücreti vermemek, maaş indirimi yapmak… Arkadaşlardan bunları duyuyoruz. Patron, “kriz var, bu maaş çok, ödeyemiyorum; ya maaşında indirimi kabul edersin ya da seni işten çıkarmak zorundayım.” diyerek işçilerini tehdit ediyor. İşçiler de çoğunlukla bu duruma sessiz kalıp, kabulleniyor…

Evet dedik ya krizi fırsata çevirenler var diye… Başbakana soruyorum, biz krizin asıl mağdurlarıyız, bizi ne zaman göreceksin ve işçinin mağduriyeti için önlem paketi açıklayacak mısın?

Biliyoruz bütün hükümetler ve iktidarlar sermayenin hizmetindedir. Biz hakkımızı ancak mücadele ederek alabiliriz. Hep diyoruz ya hak verilmez alınır diye! İşte şimdi tam da o durumdayız: HAK VERİLMEZ, ALINIR!

Yorumlar kapalıdır.