Bu sese kulak vermeli
Alman şair, oyun yazarı ve tiyatro yönetmeni Bertolt Brecht, kuşkuya yer yok ki 20. yüzyıl sanat dünyasının en sıra dışı ve etkin isimlerinin başında gelir. 1898 yılında Almanya’nın Augsburg kentinde dünyaya gelen Brecht, çağdaş tiyatronun genç kuramcılarından biri olarak öne çıktığı 30’lu yıllarda, aynı zamanda epik tiyatronun başlıca temsilcisine dönüşecektir.
İzleyicinin sergilenen oyunun aktif bir parçasına dönüşmesini hedeflediği epik tiyatro arayışıyla Brecht, biçim ve içerik açısından kapitalist yabancılaşma olgusunu öne çıkartan bir yaklaşım sergilemiş ve izleyiciyle kurduğu ilişki üzerinden, toplumu dönüştürme mücadelesinin eblek bir izleyicisi değil aktif bir katılımcısı olunması gerektiği mesajını öne çıkartmıştır.
1949 yılında, Doğu Berlin’de “Berliner Ensemble” adıyla kurduğu kendi tiyatrosu halen dünyanın en saygın ve üretken tiyatro kurumlarının başında gelmektedir. Bertolt Brecht sanat yaşamı boyunca kendisini işçi sınıfı mücadelesinin organik bir parçası olarak değerlendirmiştir.
Eserleriyle bu acımasız toplumsal yapıyı karmaşıklıktan çıkartarak, görünür hale getirmeye çabalamış ve dahası bu yapının değiştirilebileceğini göstermek istemiştir. 12 Ağustos 1956 yılında Doğu Berlin’de hayata gözlerini yuman sanatçının, işçi sınıfının devrimci partisi üzerine kaleme aldığı etkileyici şiiri siz okurlarımızla paylaşmak istedik.
Ek: Parti biziz (Bertolt Brecht (1898 – 1956))
Nedir parti
bir telefon mu arka odalarda çalan
kimdir parti
düşüncesi gizli
kararları bilinmez biri mi
parti biziz
sen, ben, hepimiz
parti senin içinde kardeş
parti kafandaki düşünce
sen nerde oturursan
orası onun evi
nerde sana saldırırlarsa
odur karşı koyan orda
odur gösteren bize gideceğimiz yolu
izleriz onu bizde senin gibi
bulamazsın doğru yolu
bizsiz yürüme
yolların en çıkmazıdır
bizsiz gidilen yol
bizden kopma sakın kardeş
belki biz yanılırız
belki sensin haklı
öyleyse kopma bizden
kafandan şunu çıkarma kardeş
dolambaçlı yoldan daha iyidir kestirme yol
bilirsen eğer sen bu yolu
bilir de göstermezsen bize
neye yarar bilgin senin
bilge kişi ol
ama yanyana ol bizimle
paylaş bizimle bilgini
kopma bizden kardeş
bizden uzaklaşma
Yazan: Murat Yakın (29 Ağustos 2009)
Yorumlar kapalıdır.