Kamu Hastaneleri Birliği Yasası çiçek açtı

Kamu Hastaneleri Birliği Yasası kapsamında Üsküdar Devlet Hastanesi’yle birleştirilecek olan Validebağ Devlet Hastanesi’nin önünde 30 Temmuz günü basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması SES, İstanbul Tabip Odası tarafından gerçekleştirildi.

Yapılan basın açıklamasına çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra hastalar, hasta yakınları ve Validebağ sakinleri de katıldı. Basın açıklamasında özellikle vurgulanan nokta, Kamu Hastaneleri Birliği Yasası ile gerçekleştirilecek olan bu birleştirmenin bir sonraki adımda özelleştirmeye gideceği ve bu durumun halk sağlığı açısından büyük bir tehdit oluşuydu.

1927’den beri hizmet veren hastane aynı zamanda Validebağ Korusu içerisinde bulunuyor ve hastanenin kapatılmasıyla birlikte bu korunun da (satılarak, kiralanarak) yok olması söz konusu. Daha önce boğaza nazır geniş bir araziye sahip olan Beykoz Devlet Hastanesi bu yasa kapsamında Paşabahçe Devlet Hastanesi ile birleştirildi. Şimdi aynı şey Validebağ Devlet Hastanesi için de söz konusu.

Basın açıklamasının ardından konuşan SES Anadolu Şube yöneticilerinden Kadir Baydemir bu uygulama ile birlikte hastanelerin şehir dışına itilmek istendiğini ifade etti. Ayrıca Ankara’da bu yasayla birlikte birleştirilmek istenen bir hastane için açılan davada bu uygulamanın tamamen kamu yararını gözetmeyen bir uygulama olduğuna dair çıkan kararı da hatırlatan Baydemir, basın açıklamasına katılanlardan, hastanenin kapatılması ya da çalışanlardan birinin dahi atılması durumunda yine toplanacaklarına, hep beraber mücadele edeceklerine dair söz aldı.

Ardından söz alan SES işyeri temsilcisi örgütlü olunursa ancak bu yıkımın üstesinden gelineceğini vurguladı. Eylem, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “örgütlüysek hey şeyiz, örgütsüzsek hiçbir şey!” sloganlarıyla son buldu. Eylem sonunda meclise gönderilmek üzere imza toplandı…

Yazan: A. Ela Toprak (2 Ağustos 2009)

Yorumlar kapalıdır.