DTP’nin kapatılma kararını kınıyoruz!

Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) 16 Kasım 2007’de açılan kapatma davası dün sonuçlandırıldı. DTP Anayasa Mahkemesi tarafından “terör faaliyetlerinin odağı olduğu” gerekçesi ile kapatıldı. Partinin 37 üyesine beş yıl süreyle siyaset yasağı getirildi; Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşürüldü.

Kürt halkının siyasi iradesini bir kez daha reddeden bu karar, Türkiye Cumhuriyeti rejiminin baskı, inkâr ve imha politikalarının doğrudan bir sonucu olmakla birlikte temmuzdan bu yana süregiden açılım projesinin niyetinin ve sınırlarının da ifşasıdır.

İşçi Cephesi olarak, ilk açılım tartışmalarından bu yana, sürecin bir muhatapsızlaştırma/muhatapsız bırakma seyri içinde olduğunu, amaçlananın Kürt hareketinin siyasi önderliğinin tasfiyesi olduğunu belirttik. Açılım ve yeni adıyla “Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi”nin çözüm üretmeye değil; yalnızca, meseleyi burjuvazi için bir sorun olmaktan çıkarmaya odaklandığının altını ısrarla çizdik. Bugünse alınan kararla varılan noktanın, dilin ve yolun tekelleştirildiği yer olduğunu söylüyor ve bu kararı kınıyoruz.

Bir kez daha görülmüştür ki, Kürt meselesi rejimin turnusol kâğıdı olma işlevini görmeye devam ediyor. Kürt halkının siyasi ve kültürel haklar mücadelesi ise tüm işçi ve emekçiler için her türlü demokratik açılımın kilidi olarak duruyor.

Bu nedenle, bugün bu asker-polis rejimi karşısında özgür, eşit ve gönüllü bir birlikteliği savunabilmek için, her zamankinden daha fazla Kürt halkının siyasi iradesinin muhatap alınması gerekliliğini vurgulamalı ve Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Çerkez tüm işçi ve emekçiler olarak dayanışmayı arttırmalıyız.

Halkların kardeşliğinin en temel koşulu halkların özgürlüğüdür.

Yazan: İşçi Cephesi (12 Aralık 2009)

Yorumlar kapalıdır.