Yeni zamlar yolda!

2010 yılı bütçesi duyurulurken, hükümetin yeni yılda yeni ek gelirler beklediğini öğrendik. Akaryakıt, sigara, motorlu taşıtlar ve beyaz eşya gibi ürünlerden gelecek vergi gelirlerinde artış öngörülüyordu.

ÖTV’den beklenen gelir artışı yüzde 31,6 idi. Bunun doğal sonucu olarak zamlarla yılın ilk günü tanıştık: 1 Ocak’tan itibaren akaryakıt, köprü geçişi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, sigara, alkol ve değerli kâğıtlar (pasaport, sürücü belgeleri, nüfus cüzdanları, noter kâğıtları vs.) zamlandı.

Akaryakıta geçen temmuz ayında benzer bir zam yapılmıştı. Sigara ve alkol ise 2010’da beklenen bütçe gelirleri hesaba katıldığında yeniden zamlanabilir ürünler arasında. Ekmeğe, doğalgaza, suya ve elektriğe de zam kapıda. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da metrobüs dâhil toplu taşıma araçlarının bilet ücretlerinin artırılmasının ardından mahkemece zam uygulamasının durdurulması kararı alınmıştı, fakat belediye tarafından uygulanmadı.

Özelleştirmelerin yavaşlamasıyla birlikte gelirleri azalan hükümet, krizin ve tüm giderlerin yükünü emekçilerin sırtına bindiriyor. Gelir dağılımı uçurum oluştururken, gelir gözetmeksizin yapılan dolaylı zamlar, emekçilerin zararına bir baskı oluşturuyor. Maaşların durumu belliyken, enflasyonun bile üzerinde olan bu zamlar ya geri çekilmeli ya da maaşlara ve asgari ücrete insanca yaşam koşulları seviyesine ulaşacak iyileştirme yapıldıktan sonra aynı oranda zam yapılmalı!

Yazan: Salih Şimşek, 26 Ocak 2010

Yorumlar kapalıdır.