1 Nisan TEKEL eylemi

TEKEL işçilerinin 1 Nisan’da Ankara’daki TÜRK-İş önüne gelerek yapacakları eyleme valilik izin vermedi. Eylemi yasadışı ilan eden valilik Sakarya Caddesi ve Kızılay’ı polis ablukası altına aldı, TEKEL işçilerinin TÜRK-İş önünde toplanmalarını engelledi.

Sabah saatlerinde eyleme katılmak için değişik illerden gelen TEKEL işçileri Ankara sokaklarında polis barikatlarıyla karşılaştılar. TÜRK-İş önünde toplanmaları engellenen TEKEL işçileri Tuna Caddesi’nde bir araya geldiler.

Tuna Caddesi’nde bir araya gelen TEKEL işçilerine direnişte olan TARİŞ, İSKİ ve İtfaiye işçileri de destek verdiler. “TARİŞ, TEKEL, Ölümüne Direniş”, “Birleşe Birleşe Kazanacağız”, “Barikat Kalksın Yürüyüş Başlasın” sloganlarını atan işçilere sendikalar ve devrimci yapılar da destek verdiler.

TEKEL işçilerinin eylemine destek veren KESK, Ziya Gökalp Caddesi’nde toplanarak TÜRK-İş önüne yürümek isteyince polis ablukası altına alındı. TÜRK-İş önüne yürümekte kararlı olan KESK üyelerine polis bir süre sonra gaz ve copla müdahalede bulundu. Burada bazı yönetici ve üyeler gözaltına alındı. Polisin müdahalesinden sonra tekrar bir araya gelen KESK üyeleri TEKEL işçilerinin bulunduğu Tuna Caddesi’ne giderek bekleyişe katıldılar.

Gün içerisinde TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla farklı yerlerde toplanan gruplara polis müdahalede bulundu.

KESK polisin yaptığı saldırıyı kınamak için Kolej Meydanı’nda toplanarak Sakarya Caddesi’nde oturma eylemi yapan işçilere destek vermek amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bu yürüyüşe Çağdaş Hukukçular Derneği pankartlarıyla katılarak destek verdi. Yürüyüş boyunca; “Baskılar Bizi Yıldıramaz”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganları atıldı. Sakarya Caddesi’ne girmek isteyen KESK üyelerinin önü polis tarafından kesilerek içeriye girmeleri engellendi. Kararlılıklarını sürdüren KESK üyeleri bir süre sonra Sakarya Caddesi’ne girebildiler. Burada kitle tarafından sloganlarla karşılaşan KESK üyeleri yaptıkları açıklamada; “Emniyetin saldırgan tutumunu kınayarak, gözaltına alınan KESK üyelerinin serbest bırakılmasını” dile getirdiler.

TÜRK-İş de 2 Nisan’a kadar Sakarya Caddesi’nde oturma eylemini sürdüreceğini, saat 11:00’de de eylem programının açıklanarak işçilerin Ankara’dan ayrılacağını belirtti.

KESK üyeleri Sakarya Caddesi’ne girdikten sonra alanda toplananların etrafı TOMA ve polisler tarafından kuşatıldı. Yapılan eylemin izinsiz olduğu ve kitlenin dağılmaması durumunda zor kullanacakları ve müdahale edeceklerini sürekli anons ediyorlardı. Sakarya Caddesi’ndeki esnafa da çağrı yapan polis önlem almalarını söylüyordu. Polis kitleye saldırmaya hazırlanırken TKP ve Halkevleri yöneticileri polisle görüşme gerçekleştirdiler. Yapılan görüşme sonucunda 1 saat içerisinde eylem bitirildi.

Yazan: İC – Haber, 2 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.