İSKİ ve Samatya direnişlerinden

1 Mayıs’ın ardından direnişteki İSKİ ve Samatya işçilerini ziyaret etmeye ve destek vermeye devam ediyoruz.

İSKİ’de son durum

İSKİ işçileri Aksaray’daki İSKİ binası önünde 47 gündür direnişe devam ediyorlar. İşe iade için açtıkları davanın ilk duruşmasının Mayıs ayının 18’inde görülmesi bekleniyor. İşçiler mahkeme günü kapıda pankart ve sloganlarla hazır bekleyerek basının ve halkın dikkatini bu davaya çekmeye çalışacaklarını söylüyorlar.

Geçtiğimiz hafta içerisinde İSKİ’nin 4 güvenlik elemanı işçilerin pankartlarını indirmek istemiş, ama işçilerin direnmesi karşısında başaramamışlardı. İSKİ işçileri direnişe fiili olarak katılan kişi sayısının az olmasından ötürü bu türden baskılarla karşılaşıyorlar. Bunun dışında, seslerini yeterince duyuramamak ve direnişlerine demokratik kitle örgütlerinden yeterli destek alamamak gibi sıkıntıları olduğunu söylüyorlar.

Direnişteki İşçiler Platformu’nun 1 Mayıs coşkusu

1 Mayıs mitingine TEKEL’le birlikte Direnişteki İsçiler Platformu olarak Şişhane yönünden katıldılar. Yürüyüş kolunda en ön sırada yer alan direnişçi işçiler, alana ilk giriş yapanlar oldular ve kürsünün önünde yerlerini aldılar. Yürüyüşte olduğu gibi alanda da coşkularını hiç kaybetmediler.

Samatya’da kazanım

Samatya işçilerinin 1 Mayıs mitingi ile beraber heyecanları ve coşkuları artmış, kısmen de olsa moralleri yerine gelmiş durumda.

1 Mayıs sonrasında İSKİ işçilerine yaptığımız ziyaret sırasında sohbetimiz devam ederken, Samatya işçilerine telefon edildi. Alınan haber direnişin bittiğiydi. Hemen ardından İSKİ işçileri ile beraber Samatya işçilerine ziyarete gittik.

30 Nisan günü sabah saatlerinde polis inşaata baskın yaparak, 2 işçiyi inşaatı işgal ettikleri gerekçesi ile gözaltına almış; saat 15.00’a kadar gözaltında tutulan işçiler sonrasında mahkemeye çıkartılıp serbest bırakılmışlardı.

Bu gelişmenin ardından, şirket ile işçiler arasında yapılan anlaşma sonucu işçilerin bir kısmına ücretleri verildi; kalanlarına da senet yapıldı. Samatya’daki direnişçi işçiler hem geçim sıkıntısından hem de memleketlerine gideceklerinden bu teklifi kabul ettiler.

Samatya işçileri ile sohbet edip çaylarımızı içtikten sonra onlara veda ettik.

İSKİ işçilerinin direnişleri sürmekte… Biz de İşçi Cephesi olarak ziyaret ve desteklerimize devam edeceğiz.

Yazan: İC – Haber, Mayıs 2010

Yorumlar kapalıdır.