İtfaiye direniyor!

Direnişteki İtfaiye işçilerinin geçtiğimiz günlerde İstanbul’un çeşitli yerlerinde açtıkları resim sergileri birçok insan tarafından ilgiyle izlenmiş, süren mücadelenin haklılığını bir kez daha göstermişti. Bakırköy, Taksim ve Kadıköy olmak üzere, üç hafta boyunca sergilenmek üzere valilikten izin alınan sergi, süreç içerisinde işten çıkarıldıkları Büyükşehir Belediyesi’ni ve Kadir Topbaş’ı epey rahatsız etti.

Bu nedenle sergilerin üçüncü haftasında Kadıköy’de açılması planlanan sergi, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıtalarca engellendi. Zabıtaların tehditlerine maruz kalan ve izin kâğıtlarını göstermelerine rağmen hukuksuz bir biçimde reddedilen işçiler, bu zorbalığı teşhir etmek ve sergilerini açmak üzere bir basın açıklaması yaptılar.

Bu baskı ilk değildi; İtfaiye işçileri direniş boyunca birçok baskıya maruz kalmışlardı. Önce belediye önündeki çadırları zabıtalarca dağıtılmış, ardından basın açıklamalarında, diğer işçilerle dayanışırken polisin saldırısına uğramışlardı. İşçileri ise baskılar yıldırmadı, ardından talepleri ve direnişteki diğer işçi kardeşleriyle 1 Mayıs’ta Taksim’deydiler.

1 Mayıs’ta “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla Esenyurt, Tekel, İSKİ, Samatya, Marmaray, Sinter, ATV-Sabah, Atık Kâğıt işçileri ile birlikte kürsüye çıkan İtfaiye işçileri o günün ve kürsünün sahibi olduklarını göstererek; taleplerini kitleler önünde haykırmışlardır. Kendilerine kürsü verilmemesini ve sahneye çıkan Mustafa Kumlu’yu “Sendika ağaları değil, işçiler kürsüye!” diyerek protesto eden işçiler, kürsüden sendika ağası Kumlu’yu ve diğer bürokratları indirerek sahneye çıktılar.

Direnişteki işçiler, sahnede yaptıkları konuşmada, kölece yaşamaya, taşerona hayır demek, 4-C’ye ve güvencesizliğe karşı mücadele etmek için direnişte olduklarını; TEKEL direnişinin yaktığı ateşi birleşik mücadelenin kanallarını oluşturarak her yere taşımak için bir arada olduklarını ifade ettiler. “Söz/kürsü sınıf hareketinin her kabarışında sınıfı arkasından vuran ihanetçi sendika bürokrasisinin değil, uzun soluklu ve militan eylemleriyle işçi sınıfı mücadelesine yeni bir soluk kazandıran TEKEL işçilerinin; güvencesizliğe, taşeronlaşmaya ve işten atılmalara karşı güvenceli iş ve insanca çalışma talebini yükselten İtfaiye işçilerinin, İSKİ işçilerinin; ücretlerini alamayan, kölece çalışmaya zorlanan Samatya inşaat işçilerinin, Marmaray işçilerinin; sendikal mücadeleden dolayı işten atılan Esenyurt Belediye işçilerinin, ATV-Sabah işçilerinin, Direnişteki İşçiler Platformu’nun olmalıdır”, diyerek kitlelere seslendiler.

İtfaiye işçilerinin şimdi gündeminde ise, Mayıs ayı boyunca görülecek olan işe iade davaları var. Yasalar çoğunlukla işçiden yana işlemese de; bizim onların yanında olmamız dava sürecinin ve mücadelenin onların lehine sonuçlanmasını sağlayabilir.

Yazan: İC – Haber, 5 Mayıs 2010

Yorumlar kapalıdır.