Şampiyona’ya “12 Eylül” darbesi

2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası bu sene Türkiye’nin dört farklı şehrinde 28 Ağustos- 12 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Gelin görün ki bu noktada büyük bir sorunla karşılaşıyoruz.

12 Eylül 2010 Türkiye’de anayasa için referandum günü olarak belirlendi. Sorun şu, yasalara göre seçim günü toplantı ve gösteri yapılması yasak. Bu nedenle spor müsabakalarında da binlerce seyirci toplandığı için ‘toplantı ve gösteri yasağı’ kapsamında değerlendirip maç yapılmıyor. Hukukçular bu soruna çözüm arıyor, gözler ise Yüksek Seçim Kurulu’na dönmüş durumda.

FIBA fikstürü aylar öncesinden belirlenmiş ve onlarca ülkenin buna göre organize olduğu bir turnuvanın bu şekilde aksaması olası gözükmüyor, aynı şekilde referandumun da bir şampiyona yüzünden ertelenmesi söz konusu değil. 12 Eylül şampiyonanın son üç maçının yapılacağı gün, saat 17.00’dan sonra yasak bitiyor ama saat ve tarihlerde ertelemenin olup olmayacağı hâlâ belli değil. Böyle bir olayın yaşanmasına anlam veremeyenlerin sayısı gün geçtikçe artarken manidar bir şekilde 12 Eylül 1980 darbesinin tarihine denk gelen referandum bakalım daha ne kadar garipliklere neden olacak?

Yazan: Çiçek N., 31 Mayıs 2010

Yorumlar kapalıdır.