Hizmet – Maaş değil sanki sadaka

Merhaba İşçi Cephesi okurları. Sizlere hep çalıştığım işyerinden haberler yazmıştım. Bu kez yine işyeri haberi ama tekstil değil. Bu kez bir marketten haber yazmak istiyorum. Aslında bu yazacaklarımı market çalışanlarının yazmasını tercih ederdim. “Biz yazamayız böyle bir deneyimimiz yok. Biz anlatalım sen yaz” dediler. Ben de yazmaya karar verdim.

Bu market birkaç şubesi olan bir market. Benim alışveriş yaptığım şubesinde 11 kişi çalışıyor. Aldıkları maaş asgari ücretin altında; 425 ile 550 lira arası ve hiçbir sosyal güvenceye sahip değiller. “Neden itiraz etmiyorsunuz. Asgari ücret zaten az, siz daha da altında çalışıyorsunuz. Bir araya gelip itiraz edin!” dediğimde aralarında güven problemi olduğu anlaşılıyor. Zaten gerisi teferruat, işçiler arasında güven yoksa iş çok zor. İlk önce güven problemini halletmeleri gerekiyor.

Kasiyerlerin durumu daha da zor. Akşam kasa tesliminde açık olunca kasiyerin maaşından kesiliyor fazla çıkınca ise patronun cebine cukka. Yani fazla bana eksik sana, ohhh kıyak iş!

Peki, ne yapmalı? Patronlar hep böyle, işçiden çaldıkça çalmanın peşinde. İşçiler ise sigortasız çalıştıklarını sosyal güvenlik kurumuna bildirmekle başlamalılar ve ardından aralarındaki ilişkileri sınıf bilinci ile pekiştirmeliler ve bu bir başlangıç olmalı. ANCAK SINIF BİLİÇLİ İŞÇİ HAKKINI ALABİLİR…

Yorumlar kapalıdır.