“Durgun Sulara Yolculuk” yeni başlıyor…

Burdur Gölü çevresinde, 23-26 Ekim tarihleri arasında Pedal Sesi Bisiklet Topluluğu’nun yürütücülüğünü üstlendiği Doğayı Pedalla Koru Projesi kapsamında “Durgun Sulara Yolculuk” adlı bir bisiklet turu gerçekleştirildi. Maddi olarak Birleşmiş Milletler Küçük Destek Programı’yla desteklenen proje, doğa bisikletçiliğinin doğa koruma faaliyetlerinde etkin bir araç olarak kullanılmasının teşvikini amaçlıyor.

Yurtiçi ve yurtdışından toplam 27 bisiklet sever, pilot bölge olarak seçilen Burdur Gölü’nden Salda Gölü’ne pedal bastı. Yol boyunca pek çok yerde alan konusunda bilgili kişiler tarafından ekibe bilgi verildi ve doğa gözlemi çalışmaları gerçekleştirildi.

Pilot bölge neden Burdur Gölü? Burdur Kapalı Havzası Türkiye’deki önemli doğa alanlarından 7 tanesini barındırmakta. Burdur Gölü, burada yer alan uluslararası öneme sahip bir sulak alan. Pek çok canlı barındıran, kuş göç yolları üzerinde yer alan Burdur Gölü, hızla kuruyor. Fabrika atıkları, göle giden tüm kaynakların sulama için barajla kesilmesi ve bilinçsiz sulama gölün önemli bir bölümünü kurutmuş durumda.

Projenin içeriği Proje, yapılan bu koruma çalışmalarının bisikletle daha doğal ve kolay bir şekilde yapılabileceğini anlatıyor. Alanda proje ekibi yaptığı keşif çalışmalarıyla rota çıkarma, kuş sayımına katılma, tanıtım çalışmaları için görsel malzeme temin etme aşamalarını tamamlıyor. Sonrasında atlas çalışmaları yapılacak, bu çalışmalar broşür haline getirilecek ve alandaki altyapı – tabela çalışmaları gerçekleştirilecek.

Önümüzde neler var? 1. derece doğal sit alanı sayılan Burdur Kapalı Havzası, aynı zamanda yasalar tarafından da tehdit altında. 27 Ekim’de meclise sunulan “Tabiat ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanun Tasarısı” ile tüm tabiat koruma kararları yeniden düzenlenecek. Bu yolla doğa alanlarının ticarileştirilmesi ve şirketlere satılması hız kazanacak.

Gönüllülerin yoğun çabalarıyla meydana gelen proje, bir yandan doğayı doğal yollarla koruma çalışmalarına örnek teşkil ederken, diğer yandan da ticarileştirilmek istenen doğanın bir köşesinde mücadelesini sürdürüyor. Dayanışmaya olan ihtiyaç, tüm yakıcılığıyla kendini hissettiriyor. Esasında “Durgun Sulara Yolculuk”, yeni başlıyor…

Yorumlar kapalıdır.