Kim yaptı size o stadı? Hatırlatalım…

Galatasaray Spor Kulübü’nün Seyrantepe’de inşa edilen yeni stadının açılış gösterilerinde söz verilen TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar’ın konuşması sırasında tribünlerden gelen protesto ıslıkları Başbakan Erdoğan’ın isminin anılmasının ardından daha da yükseldi. Protestolar nedeniyle Başbakan Erdoğan açılış konuşmasını yapmaktan vazgeçti ve stadı terk etti. Bunun üzerine çeşitli çevrelerden gelen yorumlar olayın gündeme oturmasına neden oldu.

Başta GS Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat tribünlerden gelen protesto ıslıklarına ilişkin, “bunu yapanlar GS’li olamaz. Bunlar bu protestoyu başka amaçla yapıyorlar, hepsini kamerayla tespit edip bir daha stada sokmayacagız” dedi. Bu açıklamanın ardından fatura, endüstriyel futbola karşı tutumuyla tanınan sol görüşlü taraftar grubu Tekyumruk’a çıkartıldı ve Tekyumruk taraftar grubuna yönelik bir cadı avı başlatıldı.

Başbakan ise kendisine yapılan protestolar üzerine yaptığı açıklamada, “Birileri çıkıyor Seyrantepe Stadı’nda, burada şunun şunun emeği var diyor. Seyrantepe Stadı’nın A’dan Z’ye yatırımında, Galatasaray Kulübü’nün bir Allah kuruşu yoktur. Tamamıyla bu tesis TOKİ tarafından yapılmıştır ve Galatasaray Kulübü’müzün de kullanma hakkı olarak kendisine tahsis edilmiştir. Sadece 310 trilyonluk yatırımla kalmadık, bunun yanında gerek metre gerekse oradaki kavşak düzenlemesiyle birlikte, oradaki yatırımın toplam bedeli 600 trilyonu bulmuştur. Herhalde böyle bir yatırımın karşılığı bu olmamalıydı diye düşünüyorum” dedi.

Demokrasi kelimesini ağzından düşürmeyen Başbakan’ın demokrasiden ne anladığının en iyi ifadesidir bu açıklama. İfade ve eleştiri özgürlüğünü kendine göre yontan, kendisine yapılan her protestoyu haksızlık, her protestocuyu da çeşitli kurumların maşası olmakla suçlayan Başbakan’ın bu açıklaması hepimize tanıdık gelmiştir mutlaka. Tabii Başbakan bu açıklamayı yapar da etrafındaki bakanlar, milletvekilleri ve bürokratlar susar mı? Örneğin; kendini bilmez bir bürokrat GS taraftarlarına yönelik şöyle bir soru sormuştu.”Kim yaptı lan size o stadı?” Bu soruya cevap verelim öyleyse. Bu stadı asıl görevi yoksula, dar gelirliye konut, hastane, okul vb. yapılar inşa etmek olan ama tam tersine; yoksulun evini başına yıkıp, zenginlere peşkeş çekilen lüks konutlar inşa eden, TOKİ’nin bünyesindeki firmalarda taşeron olarak çalıştırılan ve stadın inşaatı sırasında hayatını kaybeden; Gökhan Yavuz, Raşit Ek ve Cihan Gayretli isimli üç işçi kardeşimiz ve aynı şartlarda çalışan diğer işçi, emekçi kardeşlerimiz inşa etmiştir.

Ayrıca öyle bir hava yaratıldı ki sanki AKP bu stadı kendi cebinden yaptırıp GS Spor Kulübüne bağışladı! TOKİ, GS Spor Kulübü’yle çok kârlı bir anlaşma karşılığında bu işe soyunmuştur. Yeni stada karşılık Mecidiyeköy’deki, Ali Sami Yen Stadı’nın yıkılıp yerine gökdelenlerin yapılması ve yeni stat çevresinde yapılacak olan hastane ve diğer yapılardan gelen gelirlerle fazlasını kazanacak olması yadsınamaz bir gerçek zaten.

Toplam bedel olan 600 trilyon lira para her devlet kurumunda olduğu gibi halkın vergilerinden toplanarak TOKİ’nin kasasına girmiştir. TOKİ’nin kasasında böylesi devasa paralar bizim vergilerimizden toplanıyor ama zenginlerin çıkarlarına yönelik işletiliyor. TOKİ kurulduğundan bu yana başlıca görevi “Kentsel Dönüşüm” adı altında yoksulun evini başına yıkmak olmuştur. “Böyle bir yatırımın karşılığı bu olmamalıydı” diyen Başbakan’a sormak lazım: İşçiden, emekçiden alıp patronlara yapılan yardımın karşılığı ne olmalıdır peki?

Yorumlar kapalıdır.