Hizmet – İşyerinde yaşanan taciz

Merhaba,

Ben emekçi bir kadınım. Mahallemde, otobüste ve işyerinde kadınların karşılaştıkları baskı, şiddet ve ikinci sınıf insan muamelesini gözlemliyor ve bir kadın olarak bizzat yaşıyorum. İşyerinde tanık olduğum bir olayı sizlere anlatmak istiyorum.

İşyerimde üç erkek, bir kadın çalışana önce sözlü tacizde bulunup, sonra da kendi aralarında kadın hakkında iddiaya girmişler. Kadın çalışan bu teklifi kabul etmediğinde, daha fazla üzerine gidip taciz etmeye devam etmişler ve gördükleri her yerde üzerine yürümüşler. Kadın, ilkin, bu tacize göz yumarak onları duymazlıktan gelmeye çalışmış. Akşam tam kasa kapatılacak iken kasiyer olarak çalışan kadının yanına gelen iki erkek, satın aldıkları ürünleri geçirmesini istemişler. Kadın da, “bu haksızlık, mesaim bitince bana iş yaptırmaya çalışıyorsunuz” diyerek, ürünleri geçirmeyerek, kasasını kapatmış. Bu olay üzerine iş çıkışında, kadının üzerine yürüyen iki erkek çalışanı çevredekiler engellemeye çalışmış. Ertesi gün yemekhanede ise, yine aynı olay üzerinden ilkin sözlü tacizde bulunup, sonra da tekrar üzerine yürümüşler. Kadın arkadaşım daha fazla dayanamayıp yemekhanede masaları, sandalyeyi gördüğü ne varsa bu kişilerin üzerine atmış. Bunun üzerine erkeklerden biri kalp krizi geçirmiş, diğeri de havale geçirmiş ve hastaneye götürmüşler. Kadını ise sakinleştirmeye çalışmışlar. Ertesi gün müdür tutanak tutulmamasına ilişkin çalışanları sorgularken, “hak ettiler” yanıtını almış. Çünkü kadın sendikayı arayarak tacize uğradığını bildirmiş ve işyeri sorumluları da kadın çalışanı korumak bir yana, aleyhine tutanak tutmayı düşünürken, çekinmişler.

İşyerimde geçen bu olay, aslında birçok kadının yaşamış olduğu bir sorun. Tacize uğrayan kadını patron korumadığı gibi, sessiz kaldığı takdirde de onu bile cezalandırma yoluna gidebiliyor. Bu yüzden sessiz kalmayıp yasal olarak hakkımızı aramanın yanı sıra, tüm kadınlarla birlikte elele verip mücadele ederek kendimizi savunabiliriz.

Yorumlar kapalıdır.