Ve UPS işçisi kazandı: Sıra toplu iş sözleşmesinde!

TÜMTİS’e (Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası) üye oldukları için işten çıkartılan 163 UPS işçisi 272 gün süren direnişlerini zaferle sonuçlandırdılar.

Direnişin başından beri dayanışma içinde olduğumuz UPS işçilerinin bu haklı mutluluklarını bizde İşçi Cephesi gazetesi olarak paylaşıyoruz.

1 Şubat 2011 tarihi itibariyle işe geri dönen 151 işçi İstanbul, Ankara, İzmir ve Balıkesir’deki UPS’ye ait işyerlerinde çalışmaya başladılar. Dört aylık boşta geçen süre tazminatları taraflarına ödenmiş; işe başlamayan işçiler 12 aylık brüt ücretleri tutarı ile kıdem ve ihbar tazminatlarını almışlardır.

Bu direnişin adım adım kazanıma ilerlemesinde, işçisini yalnız bırakmayan TÜMTİS’in yanı sıra, TÜMTİS’in üst kuruluşları olan ITF (Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu) ve ETF’nin (Avrupa Taşımacılık İşçileri Federasyonu) katkıları büyük.

Enternasyonal dayanışmayı ören kıta ve dünya ölçekli federasyonlara bağlı işçilerin gerçekleştirdikleri eylemler sayesinde mücadele büyümüş, direniş ileriye taşınmıştır.

272 gün boyunca sabır ve kararlılıkla süren UPS direnişinin en büyük kazanımı, çoğunlukta olan taşeron işçilerin kadrolu işçilerle birlikte sendikalı olarak içeriye girebilmesidir. Aylar öncesinde kadrolu işçilerin işe geri dönmesini kabul eden UPS patronuna işçilerin cevabı “ya hep, ya hiç!” olmuştu. Şimdiyse bu onurlu duruşları sayesinde UPS işçisi benzerine dünya genelinde dahi pek rastlanmayan bir zafer elde etmiştir.

Yalnız iş bu kadarla kalmıyor! Direnişin başından beri sorduğumuz, “Peki direniş bittikten sonra ne olacak?”, sorusuna işçilerin cevabı her zaman, “Asıl mücadele o zaman başlayacak”, oluyordu. Evet, gerçekten de UPS işçilerinin mücadelesi şimdi başlayacak. İşe geri dönmek yetmez, önce bütün UPS genelinde sendikalılaşma sağlanmalı, akabinde de toplu iş sözleşmesi gerçekleştirilmelidir. Ancak bu sayede sendikal kazanımlar kalıcı olabilir diyoruz.

UPS işçisi sınıf kardeşlerine sorumluluklarını yerine getirmiştir. Ama görevleri burada bitmiyor. Direniş süresince edindikleri deneyimleri diğer direniş alanlarına da taşımaları, oradaki mücadeleleri yükseltmeleri gerekir. Çok önemli bir sektör olan taşımacılık sektöründe elde edilen bu zafer diğer zaferlerin de kapılarını aralayacak, diğer kargo şirketlerinin işçileri de sendika hakları için mücadeleye başlayacaklardır. UPS işçisi sınıf mücadelesinde saldırı hattının genişletilmesi için önemli bir adım atmıştır. Direniş bitse de mücadele bitmeyecektir!

Yorumlar kapalıdır.