UPS’de (United Parcel Service) direnişin 143. gününde destek eylemi

UPS işçileri, direnişteki 143. günlerinde (15 Eylül) İstanbul’da UPS Genel Merkezi ve İzmir’de UPS Aktarma Merkezi önünde eylemdeydiler. TÜMTİS’in bağlı olduğu Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF), 15 Eylül’ü UPS işçilerine destek amaçlı küresel eylem günü olarak ilan etmişti. İstanbul’da sabah 11:00’da Zeytinburnu’nda bulunan UPS Genel Merkezi önüne gelen işçiler (1 Eylül’de yapılan yürüyüş bu sefer yapılmadı) davul zurna eşliğinde halay çektiler, saat 11:30’da basın açıklaması başladı.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk sözlerine başlarken, eyleme destek veren sendikalar ve siyasi kurumların isimlerini okuyarak teşekkür etti. Konuşmasına, “1 Eylül’deki eylemden sonra UPS yönetimiyle yapılan dolaylı görüşmelere rağmen sorun çözülmemiştir, bu nedenle taleplerimizi güçlü bir şekilde yineliyoruz, 160 işçi işe başlayana, işyerindeki baskılar durana kadar direniş çadırlarını terk etmeyeceğiz” diyerek sürdürdü. Ayrıca, anayasa değişiklikleri işçilerin iki sendikaya birden üye olabileceğini müjdeleyen Başbakan’a “Sadece anayasal haklarını kullanarak sendika üyesi oldukları için işten atılan UPS işçilerini neden görmüyorsunuz” diyerek tepkisini belirtti.

Bugün pek çok ülke sendikası destek eylemleri yapıyor, Hollanda, Avustralya, Belçika, Norveç, Arjantin, ve Amerika’da işçiler çeşitli eylemlerle Türkiye’de direnişlerini sürdüren UPS işçilerine destek veriyor.

Hollanda Sendikalar Konfederasyonu (FNV) 1 Eylül Günü Hollanda’daki UPS Genel Merkezi’nin önüne 40 ton kum yığarak eylem yapmıştı. Aleksandra Chojecka, UPS işçilerinin yanında olmaktan gurur duyduğunu, tüm dünyanın UPS işçilerinin arkasında olduğunu belirtti. Bugün Hollanda’da UPS çağrı merkezlerine protesto telefonları yağdığını söyleyerek Hollanda’daki UPS işçilerinin imzalamış olduğu dayanışma kartlarını verdi.

Bu hafta sonu Amerika’daki Otomobil İşçileri Sendikası temsilcisi direnişteki işçileri ziyarete gelecek. Ekim ayında ITF üyesi Sendika temsilcileri İstanbul’da UPS işçileriyle dayanışma etkinliği düzenleyecek.

Konuşmalar arasında işçiler, aileleri ve destekleyen kurumlar sloganlar, ıslık ve alkışlarla UPS patronunu protesto ettiler.

Yorumlar kapalıdır.