Amed’de 2011 Newrozu

Amed’de (Diyarbakır) bu sene yaklaşık bir milyon, yöresel kıyafetleri ve renkleriyle Newroz alanına toplandı. Bu sene BDP’nin Newroz için ana teması “Ji bo jiyanek bi rûmet an azadî an azadî” (Onurlu bir yaşam için ya özgürlük ya özgürlük) idi. Bu temaya uygun benzer kararlılıklar konuşmalara da hakimdi. Sahnede, geçtiğimiz Newrozlarda kendini yakarak Kürt halkının özgürlük mücadelesini yükseltmiş kişilerin resimleri asılıydı.

Demirci Kawa destanıyla bilinen Newroz’da bu sene bir bayram coşkusundan çok, savaşın gölgesinde bir direniş ve mücadele havası vardı. Haziran genel seçimlerine az bir süre kala BDP milletvekilleri ve DTK Eş Başkanlarının konuşmalarına siyasi talepler ve bir kararlılık hakimdi. Sahnede geçen seneki gibi çok tanınan Ciwan Haco gibi Kürt sanatçılar yerine daha çok politik şarkılarıyla bilinen Comert gibi isimlere yer verilmişti.

Sabah saat 10’a doğru kitleler Newroz alanına doğru akarken miting Kürt halkının demokrasi ve eşitlik mücadelesinde hayatını kaybedenlere saygı duruşuyla başladı. Ardından Ahmet Türk yöresel kıyafetlerle sahneye çıktı. Türk, “Kürt halkı özgürlük ve barış yolunu ortaya çıkarmış. Önümüzde önemli bir fırsat duruyor. Bu fırsatı barış merhalesine çevirebiliriz. Bunun fırsatı vardır. Barışın yolunu Kürtler her zaman açık bırakıyor. Gelin Kürtlerin ve Kürt Halk Önderi’nin elini tutun” çağrısında bulundu. Ardından Aysel Tuğluk ve BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak konuşmalarına başladı. Kışanak konuşmasında, ‘Kürt halkının kimliğini güvence altına alan demokratik anayasa, anadilde eğitim hakkı ve öz yönetim anlamına gelen Demokratik Özerklik ve Öcalan dahil tüm siyasi tutsaklara özgürlük’ taleplerini ön plana çıkardı. Şırnak, Bingöl’de yürütülen askeri operasyonların durdurulması çağrısını yaptı. Sloganlar ise neredeyse tekti; ‘Biji Serok Apo’. Ardından Amed Belediye Başkanı Osman Baydemir Seyit Rıza’yı, Mazlum Doğan’ı, Ronahî, Orhan Dogan, Vedat Aydın’ı anarak başladığı konuşmasında “Biz de onların yolunda yürüyoruz. Newroz çözümdür. Demokratik Özerklik çözümüdür. Kendi rengimiz, dilimiz ve kimliğimizle yaşayacağız… Eğer PKK Lideri Abdullah Öcalan özgür olursa, Kürt halkı da özgür olacak. Kürt halkı özgür olursa, Arap, Fars ve Türk halkları da özgür olacak” dedi.

Program bir süre daha devam ettikten sonra kesilerek, kitleler BDP’nin organize ettiği Özgürlük Yürüyüşü’ne çağrıldı. Cizre, Viranşehir, Batman, Muş’tan ve daha bir çok Kürt ilinden polislerin kitlelere ve BDP’nin açtığı Demokratik çözüm çadırlarına saldırı haberleri duyulunca Amed’deki yüzbinler de caddede oturma eylemi başlattılar ve ardından çadırlara yürüyüş başlayınca polis burada da gaz bombalarıyla kitleyi dağıtmaya çalıştı. Birkaç yıldır ilk defa Newroz günü bu denli saldırı yaşadıklarını söyleyen halk, PKK’nin ateşkesi bitirmesinin de bunda etkisi olabileceğini belirttiler. Polis müdahelesinin ardından kitleler sokaklara bölündü ve 2011 Newrozu çatışmalarla ve savaşın gölgesiyle sona ermiş oldu. Akıllarda barış ve eşitlik talepleri kaldı.

(Alıntılarda www.firatnews.com’dan yararlanılmıştır.)

Yorumlar kapalıdır.