Büro – Evleneceklere uyarılar

Merhaba arkadaşlar, ben büro çalışanı bir işsizim. En son çalıştığım işyerinde esnek çalışma koşulları, ücretlerin geç ve parçalar halinde yatırılmasından dolayı ocak ayında işten ayrıldım. Bu süreçten sonra farklı bir işyerinde 2 aya yakın çalıştım. Bu işyerinde de fazla çalıştırma ve servis sıkıntısından dolayı işten ayrıldım. 2,5 aydır işsizim, bu sürede farklı birçok iş başvurusunda bulundum ve dayatılmak istenen hep aynı şeyler esnek çalıştırma, düşük ücretler vs…

Ayrıca size yaşadığım başka bir sorundan daha bahsetmek isterim. Ben nişanlı bir kadınım. Gittiğim iş görüşmelerinde süreç başlangıçta güzel gerçekleşiyor, daha sonra benim nişanlı olduğumu ve evlilik sürecimin yakın bir tarihten kaynaklanmasından dolayı patronlar bunu bir sıkıntı olarak görüyorlarmış ve nişanlılarla çalışmayı tercih etmek istemiyorlarmış. Çalışmaya her zamanki süreçten daha fazla ihtiyacım olan bu süreçte, patronların neden tercih etmediklerini sorduğumda balayı ve evlilik işlemleri için fazla izin isteyeceğimden dolayı çalıştırmak istemiyorlarmış. Düşünebiliyor musunuz patronlar neyin hesaplarını yapıyorlar ve neleri düşünüyorlar. Özel hayatlarımıza müdahaleden ve bizi yönlendirmek istemekten de geri kalmıyorlar. Eğer aramızda ve çevremizde nişanlı arkadaşlarımız varsa uyaralım buradan, iş değiştirmek istiyorlarsa bu süreci evlendikten sonraya bıraksınlar yoksa onlar da benim gibi zor bir süreç yaşayacaklar.

Anlayacağınız gibi bu süreçte ne nişanlılığımın tadını yaşayabiliyorum ne de yeni bir ev kurma mutluluğunu. Çünkü biliyorum ki, iş bulamasam daha fazla zorluk ve sıkıntı beni bekliyor olacak. Ben de bu süreçte kendimce bir çözüm olarak part time (tabii onu da bulabilirsem) işlerde çalışarak, bu zamanın geçmesini bekliyorum. Umarım patronlar evlendikten sonra da yeni evli olduğum için iş vermek istemeyi bahane olarak sunmazlar.

İster kadın, ister erkek, ister evli, ister bekar, ister genç, ister yaşlı olalım, var olan bu süreçte birçoğumuz patronların keyfi işten atmaları, keyfi işe alınmamalar gibi bahanelerle karşı karşıya kalıyoruz. Esnek çalışma koşullarını yasallaştığı, kriz bahaneleriyle düşük ücretlerin dayatıldığı bu koşullarda daha fazla örgütlü ve bilinçli olmalıyız.

Kadın işçilere daha fazla istihdam!

Esnek çalıştırmalar yasaklansın!

Patronların keyfi tutumları yasaklansın!

Yorumlar kapalıdır.