Birlik olduk, direncimizi gösterdik ve kazandık

Ben tekstil sektöründe çalışıyorum, ütücüyüm. Geçenlerde yanımda çalışan iki arkadaşım işe 10 dakika geç kalmışlardı. Sabah işe başlayıp ertesi günün akşamına kadar çalışıyoruz, yani sabahlıyoruz. O yüzden bu gecikmenin sebebi yoğun mesailer. Cumartesi ve pazar günleri bile dinlenemiyoruz, yorgun yatıp yorgun kalkıyoruz.

Geç kalan arkadaşlardan kadın olanı usta azarlayarak kapıdan içeri bile sokmadı! Ben de işi bırakıp arkadaşımın yanına gittim. Kadın ağlıyordu ve gitmek istiyordu. Bırakmadım onu, gitmesine izin vermedim çünkü giderse hata yapardı. Ben de bu durumun aynısını yaşadığım için orada müdahale ettim. Arkadaşa, “Bırakıp gitme, gel insanlara örnek olalım! Bütün bu zorluklara rağmen biz burada çalışıp iş çıkarıyorsak, patronun da bizim 10 dakika gecikmemize anlayış göstermesi lazım”, dedim. Sonra üç arkadaşa daha durumu anlattık ve beş kişi olduk.

Günlerden cumartesiydi ve iş sözde ikide bitecekti ama patron gelip, sabahlanılacağını ve pazar günü saat üçte evlerimize gidebileceğimizi söyledi. Biz de bunun üzerine cumartesi günü saat birde işi durdurduk, yemeğe gitmedik. Patronun gelip toplantı yapmasını istedik. Bizim örgütlendiğimizi gören diğer arkadaşlar da bize katıldılar. Hep birlite iki saat çalışmadık sonra patron geldi. “Sorunlarınız nedir?” diye sordu. Ben de, “Çok yoğun çalışıyoruz ve yorgun oluyoruz hatta sakatlanan arkadaşlarımız bile var. Bizim de bir ailemiz, dışarda bir hayatımız var!” dedim. Diğer üç arkadaş da o kadar mesaiye kaldıklarını ama ustaların işçilere kötü davrandığından, bir beş dakika bile geç kalmasıyla kapı önüne konduklarından şikayetçi oldular.

Herkes bizim baş kaldırışımız sonrası tüm şikayetlerini söyledi! Bunun sonucunda bir şeyleri değiştirmeyi başardık. Mesela sabahlama artık vardiyalı hale getirildi, pazar günü çalışmak kalktı ve patron işçinin her zaman sessiz kalmayacağını anladı! Her şeye rağmen hakkımızı savunalım ama bunu yaparken arkadaşlarımıza danışıp, mücadeleyi birlikte örelim. Çünkü birleşen işçiler kazanıyor!

Yorumlar kapalıdır.