Bahreyn’de protestolar sürüyor!

Bahreyn’de 2004’ten beri düzenlenen ve protestolar nedeniyle geçen yıl iptal edilen Formula 1 yarışı geçtiğimiz hafta tüm protestolara rağmen gerçekleşti. Fakat ülke genelinde geçtiğimiz yıldan bu yana Arap Devrimleri sürecinin bir parçası olarak çatışmalar sürüyor.

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında Arap Devrimlerinden hareketle Bahreyn’deki yönetimi reform yapması ve ülkedeki Şii muhaliflere olan baskının sona ermesi için Bahreyn halkı sokaklara dökülmüş, Formula 1 yarışlarından önce yapılan protestolarda 35 kişinin öldürülmesi ve onlarcasının yaralanması sebebiyle kanlı yarış iptal edilmişti. Ancak Suudi Arabistan’dan gelen birlikler ve Bahreyn polisinin katliamlarıyla protestocular yoğun bir baskı altına girmişlerdi.

Bu yılki Formula 1 yarışından önce yapılan protestolarda ise, 15 yaşında bir çocuk göğsünden vurularak öldürüldü. Buna rağmen Formula 1 yönetimi ve İnsan Hakları Örgütü 15-20 yaş arasındaki ufak bir grubun istemediğini ve büyük çoğunluğun yarışla ilgili herhangi bir sorun olmadığını iddia etti. Bahreynli muhalifler ise yarışlar süresince üç günlük öfke günü ilan ettiler. Bilinen şu ki; Bahreyn bu yarışlar için her yıl 40 milyon dolar ödüyor ve yarışlar 5 yılda 560 milyon dolarlık gelir edilmişti. 2011’deki yarış iptali, 96 milyon dolarlık bir zarara sebep olmuştu. Yarışın protestoların hedefinde olması oldukça anlamlı. Çünkü Formula 1 resmi olarak Kral’a destek veriyor. Kraliyet ailesiyse, bu yarışın organizatör ve ana yatırımcılarından. Dolayısıyla siyasetle spor arasında bir bağlantı olmadığı iddiasına Bahreynliler sokak çatışmalarıyla cevap veriyor.

Muhaliflerin ise mesajı oldukça net: “Sokak hareketi, 41 yıldır iktidarı elinde tutan yönetim üzerinde seçilmiş bir meclis, bir hükümet konusundaki meşru taleplerine yanıt almak için baskı yapmayı sürdürecektir. Siyasi tutsakların salıverilmesi, işten atılanların işlerine kavuşması, ve protestocular arasındaki baskıyı sona erdirmek için özgürlük mücadelemiz sürecek…”

Yorumlar kapalıdır.