Venezuela deklarasyonu: İşçiler yönetmeli

Uluslararası İstanbul Buluşması’nda, Venezuela üzerine kabul edilen deklarasyon

Venezuela’da Chavez’in Ekim seçimlerindeki zaferi, işçi sınıfı ve halk açısından hiçbir olumlu değişimi beraberinde getirmeyecek. Halk arasında pek çok kesimde ve dünya solunun saflarındaki kimi sektörlerde halen Venezela’nın sosyalizm yolunda ilerlemekte olduğuna dair açık bir umut, varlığını sürdürmektedir. Fakat 14 yılı aşkın bir süredir varlığını sürdüren Chavez yönetiminin ardından, ne yazık ki, başka bir gerçeklik açığa çıkmakta.

Chavez’in duyurduğu ve Castro kardeşlerin Küba hükümetinin desteklediği 21. Yüzyılın Sosyalizmi çağrısının arkasında, işçi sınıfı karşıtı bir politika ve Venezuela’da kapitalist bir ekonominin sürdürülmesi çabası yatmaktadır.

Chavez hükümetinin yaptığı gibi, Chevron, Repsol Mitsubishi, Total ve Lukoi gibi çok uluslu şirketlerle birlikte oluşturulan karma petrol şirketlerine dayanarak sosyalizm kurulamaz. Ekilebilir toprakların %55’i, %2’lik bir azınlığın tekelindeyken, kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkına saygı duyulmazken, yaklaşık 4 yıldır çalışanların ücretleri zam yüzü görmemişken, sendikal bağımsızlık ayaklar altına alınıp, protesto bir suç unsuruna dönüştürülmüşken sosyalizm inşa ediliyor olamaz.

Bu nedenle, tüm desteğimizi, Venezuela’da işçi ve halk mücadelelerini sahiplenecek ve stratejik olarak ülkede gerçek bir sosyalist dönüşüm ve işçi hükümeti için savaşacak yeni bir altarnatif işçi politikasının inşasına sunmaktayız.

“İşçiler olarak biz yönetmeliyiz” ve “Ücretler için iş, sağlık, eğitim ve barınma haklarını garanti altına almak için petrol, işçilerin kontrolü altında %100 kamulaştırılmalı” sloganlarımız, geçerliliğini aynen korumakta.

Bu çerçevede, Özgürlük ve Sosyalizm partisinin (PSL) geçtiğimiz Ekim ayındaki başkanlık seçimlerinde işçi aday Orlando Chirino üzerinden vermiş olduğu politik mücadeleyi, oldukça olumlu bir adım olarak değerlendirmekteyiz.

Şimdi bu mücadele, talepleri için mücadele veren işçilerin seferberliklerinde ve 16 Aralık’ta gerçekleşecek milletvekili ve yerel yönetimler seçimlerinde kendine yer bulacak. PSL, önümüzdeki seçimlerde 6 eyalette yerel yönetim ve 13 milletvekili adayı göstererek yerini almış durumda.

Tüm dayanışmamızı PSL adaylarına ve işçilerin yönettiği ve gerçekten sosyalizme doğru ilerleyen bir Venezüella mücadelesine gönderiyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI)

Uluslararası Birlik Komitesi (İşçi Cephesi, Enternasyonalist Mücadele-İspanya)

Enternasyonalist Sosyalist Grup (GSI-Fransa)

3 Kasım 2012, İstanbul.

Yorumlar kapalıdır.