Asgari ücreti protesto eylemi

İşçiler bugün Şişli Camii önünde asgari ücreti protesto eylemi için bir aradaydı. Saat 12.00 civarında camii önünde 50-60 kişilik bir kitle vardı. Doğrusu moral bozucuydu; derken kalabalık artmaya başladı ve 500 civarını buldu. Kitle camii önünde, “Tayyip Paşa 730 lira ile sen yaşa!” sloganı atarken bir yandan da kortej oluşturdu. Kitlenin en kalabalık korteji Devrimci Sağlık-İş sendikasıydı.

Kortej, “Asgari yaşamak istemiyoruz!” sloganı ile yola çıktı. Şişli Camii önünden geçerken birkaç kişi cenaze var, saygılı olun diyerek provoke etmeye çalıştı. Ne tesadüf(!) hepsi de çember sakallıydı.

Kortejde Hava-İş Sendikası, “THY’de işten atılan 305 kişi işe alınsın” pankartının arkasında yürüdü. Halk Evleri, Enerji Sen, Tümtis, Sürekli Devrim Hareketi, Politeknik Derneği, Türkiye Sivil Havacılık Sendikası ve KESK kortejin bileşenleriydi.

Kortej AKP İstanbul İl Örgütü’ne doğru, “Adalet yoksa, ekmek yoksa, barış da yok!” sloganı eşliğinde yol aldı.

Kortej şu sloganlarla coştu: “Asgari değil insanca yaşam!” “Zafer direnen emekçinin olacak!” “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek!” “AKP’ye kul, sermayeye köle olmayacağız!” “Susma haykır taşerona başkaldır!”

Kortej AKP il binasına doğru yol alırken çevreden de halk alkışlarla, şoförler korna çalarak destek verdi. Birkaç insan dışında genelde trafiğin aksaması çok da tepki almadı.

AKP il binası önüne gelindiğinde ortalıkta görünmeyen polis bizleri bekliyordu. İşçiler AKP iktidarına sesini duyurmak için, “Tayyip sen yaşa 730 lirayla” diyerek hep birlikte sloganları gür bir sesle haykırdı.

Devrimci Sağlık-İş sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptığı konuşmasında: Türkiye büyüyor diyorlar, evet bizce de emekçilerin sayesinde Türkiye ekonomisi büyüyor ama bu büyümeden bize açlık ve yoksulluk düşüyor diyerek AKP iktidarının savaş ve rant iktidarı olduğuna vurgu yaptı.

Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilla Ayçin de bir konuşma yaptı. Ayçin konuşmasında; Türkiye dört bir yandan AKP iktidarının saldırısı ile karşı karşıyadır dedi. Ayçin; AKP kapitalizmin bekçiliğini yapmaktadır. AKP kendisini iktidar yapanlara diyetini işçi sınıfını açlığa mahkûm ederek ödüyor. İşçi sınıfı kurtuluşunun kendi elinde olduğunu bilmek zorundadır. İşçi sınıfı iktidara yürümelidir. Reformist partilerin ismi ne olursa olsun işçi sınıfına vereceği hiç bir şey yoktur diyerek konuşmasına son verdi.

Asgari Ücreti Belirleme Komisyonu asgari ücreti 26 Aralık Çarşamba günü ilan edecek. Sendikalar Çalışma Bakanlığı önünde asgari ücreti protesto eylemlerini sürdürecekler.

Yorumlar kapalıdır.