Kıbrıs’ta genel grev

Lefkoşa Türk Belediyesi ekonomik krizi gerekçe göstererek Ağustos ayından bu yana belediye çalışanlarının maaşlarını ödemiyordu. Bunun üzerine Belediye Emekçileri Sendikası (BES) 15 Ekim’de süresiz grev başlattı. Geçen süre boyunca bir çözüm alamayan belediye işçileri 27 Aralık’ta da protestolarını sokağa taşıyarak İçişleri Bakanlığı önünde toplandı ve oradan Başbakanlık ve Meclis binası önüne kadar yürüyüşe geçtiler. Eylemin ardından ise BES Yönetim Kurulu toplantısı polis tarafından basıldı ve BES Genel Başkanı Savaş Bozat’ın da aralarında bulunduğu 23 kişi gözaltına alındı.Bunun üzerine eylemlerine devam eden işçiler, Ulusal Birlik Partisi’nin merkez binasına zorla girmeye çalıştılar. Sendikacılara ve işçilere yapılan bu saldırıların ardından 28 Aralıkta Sendikal Platform üyesi sendikalar, BES sendikası ile dayanışma amacıyla genel grev düzenlediler.

Bu gelişmenin ardından sendikalar hükümetin politikalarını eleştirmek ve BES sendikası ile dayanışma amacıyla genel grev kararı aldılar. 28 Aralık’ta Kuzey Kıbrıs’taki tüm sendikaların katılımı ile gerçekleşen genel grev sonucunda hayat felç oldu. Belediye çalışanlarının yoğun olarak katılım gösterdiği grev, sağlık, eğitim, haberleşme ve taşımacılık gibi sektörlerde de ciddi bir etki uyandırdı.

Meydanları bırakmayan, üretimden gelen güçlerini kullanan 10 bin grevcinin kararlılığı ile bir önceki gün göz altına alınmış olan sendika yöneticileri ve işçiler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yorumlar kapalıdır.