Tekstil – Patrona kanma, hakkından olma!

Merhaba İşçi Cephesi okurları!

47. sayıda, “maaşa zam yok, indirim var” demiş ve eklemiş, “patron sigortaları geçici olarak iptal etmek istiyor” demiştim. Nihayet patron bizleri topladı ve başladı konuşmaya: “Biz bir aileyiz, aynı gemideyiz. Ben batarsam siz de işinizden olursunuz.

Devletin ona verdiği bir hakmış, bizi 3 ay sigortasız çalıştırma hakkına sahipmiş. Nedense bu patron takımı kendisini çok akıllı, işçiyi de avanak zannediyor. Tabii söyledikleri doğru değil. İşçiyi 3 ay sigortasız çalıştırma hakkı diye bir şey söz konusu bile olamaz. Çünkü böyle bir kanun, böyle bir yasa yok.

Tabii toplantı bitti, biz aramızda konuştuk, her kafadan bir ses çıkıyor. Bazı arkadaşlar kabul etmeye meyilli gibiydi. Ben asla kabul etmem dedim ve ekledim: “İsteyen kabul etsin ama böyle bir hakkı yok. Çok kazandığında bizimle mi paylaşıyor ki kazanmadığında cezasını biz çekeceğiz?

Aradan birkaç hafta geçti, öğrendim ki bazı arkadaşlar sigortadan çıkmayı kabul etmiş. Patron bir taktik uygulamış, kabul etme ihtimali olanları teker teker yazıhaneye almış ve “Bizim için sen bir işçi değilsin, seni çok severim senelerdir buradasın. Bizim batmamıza gönlün razı gelir mi?” diye başlamış muhabbete ve bazılarında başarılı olmuş sanırım. 7-8 kişi sigortadan çıkmayı kabul etmiş. Patron bu, ağzından girer burnundan çıkar ve ikna eder. Böyle işçileri patronlar çok sever ama çok kazandıklarında emin olun bu fedakar kardeşlerimizi hatırlamayacaklar bile. O yüzden derim ki: SAKIN UNUTMAYIN, PATRON SİZDEN ZENGİN!

Yorumlar kapalıdır.