Yine sendikalaşma, yine işten atılma: Taral Makina

Bayrampaşa’daki Taral Makina ve Aletleri Sanayi Şirketi’nde çalışan işçiler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-iş’e üye oldukları için işten çıkartıldılar. İşten çıkartılan 27 işçi 5 Şubat günü fabrika önünde direnişe geçerek sendikal haklarına sahip çıkacaklarını belirttiler.

Silahtaroğlu ailesine ait Silkar Holding bünyesindeki Taral Makina’da 50 yıldır tarımsal ilaçlama makinaları, toprak işleme makinaları, hasat makinaları ve bahçe ekipmanları üretimi yapılıyor. 50 yıldır üretimi yapan işçiler sendikasız, örgütsüz, zamsız, düşük ücretlerle ve pek çok haktan mahrum çalışırken Holding’in sermayesi giderek büyüdü. Fabrikada çalışan 130 işçinin büyük çoğunluğu asgari ücrete talim ederken, 20 yıllık çalışanlar 1000 TL civarında ücret alıyor.

Bu durum karşısında insanca yaşayabilmek ve insan onuruna yakışır bir ücret alabilmek için sendikada örgütlenen işçilerin bir kısmı kapının önüne konurken; çalışmaya devam edenlere ise Birleşik Metal-İş’ten istifa için baskı uygulanıyor. Fabrika müdürü, “DİSK’ten başka sendikalar da var” diyerek istifa etmeleri halinde içşilere her türlü yardımı yapacaklarını belirtirken, işveren ise daha hızlı davrandı. Türk Ceza Yasası’na aykırı davranarak işyerine noter getirip işçileri istifaya zorladı ve onların Türk-İş’e bağlı Türk Metal’e geçmesini istedi.

Yaşanan hukuksuz uygulamalara ve baskılara karşı en güzel cevabı her paydosta ve mesai bitiminde bir araya gelerek dayanışan direnişteki ve çalışan işçiler gösterdi. Patron ve onun yönetecilerine kulak asmayan işçiler, Birleşik Metal-İş’ten istifa etmeyeceklerini söyleyerek, örgütlü mücadelelerini kararlılıkla sürdüreceklerini belirttiler.

Yorumlar kapalıdır.