Brezilya toplu taşıma zamlarına karşı ayaklandı!

Brezilya’da protestolar 2 Haziran’da Sao Paulo’da toplu taşıma ücretlerine yapılan zamla başlamıştı. Polisin protestoları plastik mermi ve biber gazı kullanarak bastırma çabaları üzerine protestolar, 11 kente yayılan bir ayaklanmaya dönüşmüş durumda. Bu haliyle Brezilya’daki ayaklanma, ağaçların kesilmemesi için başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan halk hareketini selamlıyor.

2014 Dünya Kupası futbol turnuvaları için kamu fonlarını harcayan, buna karşılık otobüs ücretlerine de zam yapmaktan çekinmeyen Dilma hükümetine karşı on binlerce kişi sokağa döküldü. Nüfusun büyük bir kısmının yoksulluk sınırı altında yaşadığı Brezilya’da zamlara tepki gösteren halk, hükümet binalarını işgal etti. “Parayı hastaneler ve okullar için harcayın”, “Halk uyandı” pankartlarıyla başlayan protestolara polisin sert müdahalesi sonucu onlarca kişi yaralandı. Spor Bakanı Aldo Rebelo ise, protestocuların Dünya Kupası’nı “sabote etmesine” izin vermeyeceklerini söyledi.

Protestolarda başı gençlik çekiyor, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (UIT-CI)’in Brezilya seksiyonu CST-PSOL’ün gençlik örgütü Vamos a Luta (Haydi Mücadeleye)’nın açıklamasına göre; “Protestolar otobüs ücretlerine yapılan zamla başladı ancak Sao Paulo gençliğinin sorunu bazı gazetelerde yazıldığı gibi otobüs biletlerine yapılan 20 sentlik zamdan ibaret değildir. Bu ayaklanma, Avrupa’yı da aynı nedenlerle sokağa döken uluslararası ekonomik krizle doğrudan ilgilidir, yaşam standartlarına ve çalışma koşullarına yönelik bir tepkidir ve Arap coğrafyasında ve Türkiye’deki mücadelelerin bu topraklardaki yansımasıdır.”

“… Geçtiğimiz yıldan beri enflasyon %6’lara vardı ve en temel ihtiyaçlarımıza muazzam zamlar yapan Dilma hükümeti, kriz karşısında yaptığı ekonomik planlarda yatırımcıları zenginleştirmeyi tercih etti. Bunlar ayaklanmanın gerçek nedenleridir. Bu nedenle zammın geri çekilmesini, toplu taşımanın işsizler ve öğrenciler için ücretsiz olmasını istiyoruz. Protestoların kriminalize edilmesine son. Gözaltına alınanların, tutuklananların derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Zamlar geri alınana ve daha iyi bir toplu ulaşım sağlanana kadar sokaklardayız! Daha iyi yaşam standartları ve çalışma koşulları için mücadeleye devam!”

Yorumlar kapalıdır.