Darphane’de grev kararlılıkla sürüyor!

İkinci ayına yaklaşan Darphane grevi kararlılıkla sürüyor. Yaklaşık iki ay önce Basın-İş üyesi Darphane işçileri kendilerine dayatılan işçi düşmanı toplu iş sözleşmesini kabul etmeyip greve gittiler. Beşiktaş’taki Darphane önünde bulunan çadırlarında grev kırıcılığına geçit vermeyen işçiler, mahalle halkından da büyük destek görüyor.

Bugün düşük maaşlardan, iş giriş-çıkışlarında işçiyi hırsız yerine koyan üst aramalarından, sık görev değişimlerinden, işçilere hizmet veren kafeteryanın kapatılmasından, meslek hastalıklarına yol açan yetersiz iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından dolayı greve giden Darphane işçileri, bundan tam 25 yıl önce de greve gitmişlerdi. Bir önceki Darphane grevi üç buçuk ay sürmüştü, bu grev nedeniyle dönemin hükümeti paraları Meksika’da çok yüksek maliyetle bastırmak zorunda kalmıştı.

Darphane işçileri ayda 1561 TL’lik maaşlarına karşılık devlete geçen yıl 68 milyon TL kâr sağlamıştı. Devlet ekonomisinde böyle hayati bir yer tutan Darphane işçileri geçtiğimiz senelerde YTL’ye geçiş, daha sonra tekrar TL’ye geçiş aşamalarında da hiç duraksamadan çalıştırılmışlardı. Bu dönemlerde paranın dağıtımı için çalışan emniyet görevlilerine dağıtılan primlere karşılık, Darphane işçileri fazladan çalışmalarının karşılığını alamamışlardı.

Bunlarla beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in son günlerde yaptığı açıklama devletin bu grevden ne kadar rahatsız olduğunu kanıtlar nitelikte. Bakan Çelik, yaptığı yazılı açıklamada, grev nedeniyle işçilerin mağdur olduğunu, grevin nedenini kendilerinin anlayamadıklarını belirtti.

İşçi Cephesi olarak Darphane grevini destekliyor, grevci işçileri selamlıyoruz. Birçok grevin yaşandığı bu dönemde bu mücadelelerin birleştirilmesini diliyoruz.

Yorumlar kapalıdır.