Kazova defilesi: İşgal et! Diren! Üret!

Kazova işçileri, Somuncu Ailesi’nin Ali Cengiz oyunları ile makineleri çalıp, tahrip etmesine fabrikayı işgal ederek cevap vermişti. Türkiye sınıf mücadelesi için oldukça önemli olan bu direnişi bir adım daha ileri götüren Kazova işçileri, Ağustos ayında üretime başladı.

“Halk için ucuz ve kaliteli kazak” üreten Kazova işçileri, dayanışmayı arttırmak için 28 Eylül Cumartesi günü bir defile düzenledi. Sanatçıların, Şişli Belediyesi taşeron işçilerinin ve yurtdışındaki fabrika işgal deneyimlerine sahip işçiler ve avukatların katıldığı Direniş Defilesi oldukça kalabalık ve renkli geçti.

Bilindiği üzere Kazova Direnişi patronlar tarafından çıkarıldıkları 1 haftalık iznin dönüşünde kapıda işyeri avukatlarının mazeretsiz 3 gün üst üste işe gelmediklerini bahane göstererek tüm haklarının gasp edilip, işten çıkarılmaları ile başlamıştı.

4 aylık maaşları, ikramiyeleri, fazla mesai ücretleri kıdem ve ihbar tazminatları verilmeyen işçiler, makinelerin kaçırılması ve geride bırakılanların kullanılamaz hale getirilmesi üzerine haklarını karşılamak için fabrikayı işgal edip, üretime geçti. Ancak üretimle birlikte güçlerinin ve patronsuz üretimin patronla olandan bile daha iyi yapılabileceğini fark ettiklerini belirten işçiler artık direnişlerinin yalnızca kendi hak arama mücadeleleri ile sınırlı olmadığını, bir kooperatif etrafında bu direnişi yaygınlaştırıp, sürekli hale getirmek istediklerini söylüyor.

Esnek ve güvencesiz çalışmanın hakim olduğu tekstil sektöründe Kazova münferit bir örnek değil. Patronların krizin faturasını kendilerine ödetmesini reddeden Kazova işçilerinin direnişi, aynı sorunu yaşayan diğer fabrika ve atölyelere için de bir örnek teşkil ediyor.

Yaşasın Kazova Direnişi!

Finansal kayıpların nedeni işçiler değildir!

Fabrikaların bütün defterleri açılsın!

Hesapları işçiler denetlesin!

Çalışanlarını işten atmakla tehdit eden firmalar derhal kamulaştırılmalıdır!

İşçi denetimi için ileri!

Yorumlar kapalıdır.