Kadıköy’de eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü mitingi

Alevi derneklerin çağrısıyla Kadıköy’de on binlerce kişinin katıldığı “eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü” mitingi gerçekleşti. Boğa heykelinde buluşan kitle yolu kapatarak rıhtımdaki miting alanına doğru yürüdü. Göstericilere karşı TOMA ve çevik kuvvetlerle alanda hazır bulunan polis mitinge müdahale etmedi.

Mitingin duyurusu 5 gün önce Şahkulu Sultan Derneği’nde gerçekleşen çeşitli Alevi derneklerinin katıldığı toplantıda yapılmıştı. Hükümetin Alevi açılımı ve cami-cemevi projesinden rahatsızlık duyan dernekler yaptıkları basın açıklamasında cami-cemevi projesini özgün ve otantik Alevi inancı sahipleri olarak doğru olmadığını düşündüklerini belirtmişlerdi. Ayrıca Şahkulu Sultan Derneği yönetim kurulu başkanı Mehmet Tural: “Devletin gri pasaportla yurtdışına çıkarttığı dedeler bizim inancımıza hizmet eden dedeler olacaklar mıdır? Yoksa devletin dedeleri mi olacaklardır? Binlerce dede varken devlet neden 65 dedeyi gönderdi?” diye sordu. “Cemevi’ni Cami bahçesine alan zihniyet Alevilere inanç özgürlüğü sağlamaz yerine inancını unutturur.” diyen Tural daha sonra 3 Kasım’daki mitinge çağrı yaptı. Mitingden önce Cem Vakfı’nın cami-cemevi projesini Garip Dede Dergâh Başkanı Celal Fırat da “Devletin Cem Vakfı’nı seçmesi bilinçli olarak yapılan ve devletin Alevi’sini yaratmak için kullandığı bir köprüdür.” sözleriyle eleştirdi. Sözün kısası Aleviler İzzettin Doğan’ın cemaatle Alevilerin ilişkilerini pekiştirme projesine (Tuzluçayır’da olduğu gibi) tepkiliydi; miting genel olarak bu tepki etrafında gelişti.

Mitingde Aleviler uzun yıllardır uğruna mücadele ettikleri haklarını dile getirdiler. “İnkârcılığa, asimilasyona karşı eşit yurttaşlık ve inanç özgürlüğü” sloganıyla düzenlenen mitingde Aleviler en temel hakları olan eşit yurttaşlığı ve cemevlerinin ibadethane olarak sayılmasını talep ettiler. Mitingde Gezi olaylarında polis tarafından katledilenler de anıldı.

Yorumlar kapalıdır.